Gideon Kiefer palmt het Museum Gevaert-Minne in – Expoflits #28

Hoe moet het voelen om als hedendaagse kunstenaar tussen illustere voorgangers als Permeke, Van de Woestijne en Gust De Smet te mogen hangen? Deze eer viel Gideon Kiefer te beurt in het wat vergeten maar uiterst aangename Museum Gevaert-Minne. Het resultaat is ronduit fascinerend.

The Room Is Lit By Electric Light, heet de tentoonstelling. Het geeft volgens de kunstenaar meteen het contrast aan tussen zijn eigen werk en dat van de vaste collectie van het museum. Gideon werkt voornamelijk van binnenin, vanuit de beslotenheid van zijn atelier, maar ook vanuit zijn persoonlijk geestelijk universum. De kunstenaars van de Latemse school, waarvan in het museum een aantal topwerken vertoeven, waren meer naar buiten gericht, zo ze al niet buiten gingen schilderen, badend in het speciale licht van het mooie dorpje. Of hij zelf ooit buiten zou schilderen? Ik vermoed een instemmende glimlach achter zijn mondmasker…

/Highlights/

/1/ de mix tussen oud en nieuw

Het is de eerste keer dat het museum de toestemming geeft aan een kunstenaar om de normaal gezien onverstoorbare permanente collectie aan te vullen met hedendaags werk. Gideon bestudeerde de collectie, en ging dan op zoek naar eigen werken die een -vaak letterlijke- reflectie vormen voor de oudere. Subtiele wenken zijn het, die ontsproten uit een gemeenschappelijke kleur of vorm. Vaak toevalligheden, maar het werkt wel, en verrast alleszins. Het summum zijn misschien de twee werkjes die tussen de landschappen van amateurschilder Edgard Gevaert staan, en waarvan een wolk, qua vorm, treffend op het zwevend laken lijkt in het werk van Gideon.

/2/ Werk op doek

Gideon staat vooralsnog bekend om de tekeningen die hij maakt op de achterkant van harde boekcovers. Niettemin is hij sinds enkele maanden overgegaan op schilderen, eerst op houten panelen, en nu, voor de eerste keer, op doek. De korzeligheid van de materie vergt enige aanpassing vergeleken met het gladde oppervlak van het hout, maar biedt alleszins de mogelijkheid om in de toekomst veel grotere werken te creëren. De twee werken in deze tentoonstelling luiden misschien wel een fundamentele nieuwe wending in. Het blijft fascineren om zijn evolutie te volgen…

/3/ het museum

Je kan er niet aan uit, de locatie zelf vormt een belangrijke troef in deze expo. De permanente collectie, uiteraard, en de wijdse, groene omgeving in hartje Sint-Martens-Latem, maar ook de rijke geschiedenis van de plek, waar in de jaren ’60 een heuse artistieke commune leefde met onder meer Walter De Buck en Roland als gangmakers. Het koppel Gevaert-Minne had 11 kinderen, waarvan de afstammelingen nog steeds in alle uithoeken van de artistieke wereld actief zijn. Een tè weinig bekende plek, maar een waar pareltje om te ontdekken!


Ga dit zien, want:

  • doorheen de talrijke werken van Gideon kan je mooi zijn evolutie van de laatste jaren volgen;
  • de mix met oude reuzen vormt een originele uitnodiging om de werken van oud en nieuw op een andere manier te bekijken;
  • de locatie is weinig gekend, maar vormt een bijzonder interessante ontdekking.

PRAKTISCH:
Gideon Kiefer, The Room Is Lit By Electric Light, loopt nog tot van 8 augustus tot 18 oktober 2020 in het Museum Gevaert-Minne, Edgard Gevaertdreef, 9830 Sint-Martens-Latem. Open van woensdag tot zondag, 14:00-18:00u (tot 17u vanaf oktober).

EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X