Textiel in de hedendaagse (Belgische) kunst, een boeiende bloemlezing in het CC Binder te Puurs

Textiel en kunst, als materiaal of als drager, het is voor velen geen evidente combinatie. Nochtans bulkt de recente kunstgeschiedenis van voorbeelden van kunstenaars die het medium zijn toegedaan, van Sarah Lucas tot Phyllida Barlow, maar ook kunstenaars die zich enkel toeleggen op deze kunstdiscipline genieten van een groeiende belangstelling voor hun praktijk.

Ook dichter bij huis zijn er een groeiend aantal kunstenaars die het medium genegen zijn. Om je hiervan te vergewissen volstaat het om in de komende dagen naar Puurs af te zakken, waar in het cultureel centrum de tentoonstelling KETTE UND SCHUSS KETTE UND SCHUSS plaats vindt, gecureerd door kunstenaars Hilde Overbergh en Ilse Van Roy.

De titel van de expo (Duits voor ‘Schering en inslag’) vormt geen thematische leidraad, de curatoren verkozen het eerder als uitgangspunt om een bepaald ritme aan te geven doorheen de tentoonstelling. “We beogen geen thematische tentoonstelling, maar bekijken het geheel als een wisselende cadans waar we via een associatieve manier werken de kunstenaars verbinden om zo tot een eigenzinnig verhaal te komen”, aldus Hilde en Ilse. Al gaat het volgens hen niet enkel om textiel as such, “het gaat over de ontmoeting, over heen en weer kijken en vragen stellen die anders binnensmonds gefluisterd of ingeslikt worden.”

Wat de expo alleszins aantoont is hoe divers en boeiend textiel als kunstvorm kan zijn. Een heel nieuwe wereld om te ontdekken voor elke kunstliefhebber!


De tentoonstelling KETTE UND SCHUSS KETTE UND SCHUSS met werk van onder meer Gommaar Gilliams, Hilde Overbergh, Ilse Van Roy en 15 andere kunstenaars loopt tot 13 december in het CC Binder te Puurs. Klik hier voor alle info.


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

 1. Beste, Fijn dat u ook aandacht schenkt aan textielkunst. Ik (Pétra Vanwichelen) ben zelf resident (R20/R21) in Doornik , in het museum TAMAT.
  Misschien heeft u ook interesse en goesting naar meer:
  TAMAT, hedendaags centrum voor textielkunsten
  Place Reine Astrid, 9
  7500 Tournai
  http://www.tamat.be
  In januari opent het museum opnieuw .
  Elk jaar worden er 8 residenten geselecteerd met een tentoonstelling als eind resultaat.
  Voor en met de residenten werd een kleine pop-up tentoonstelling opgebouwd. Uitzonderlijk pop-up wegens Corona.
  Eind volgend jaar zal de grote tentoonstelling plaats vinden.
  Alvast dank,
  MVG,
  Pétra

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X