Høst, een boeiende mix tussen fotografie en keramiek bij 10a Gallery

Keramiek is niet mijn ding, herhaalde ik mezelf op weg naar Otegem. Niet dat ik het als een minderwaardige kunst zou aanzien, zoiets bestaat niet, maar het ligt me persoonlijk niet. Geen idee waar mij aan te verwachten dus. Of ik tot nieuwe inzichten zou komen, mijn mening herzien? Het is een hobby als een ander.

Mijn verrassing was dan ook groot wanneer ik me gaandeweg liet charmeren door de vreemde, half amorfe, half organische composities van Anne Marie Laureys. Gebruik makend van de draaitechniek komt ze tot heel eigenzinnige, ondefinieerbare vormen die ze assembleert tot nieuwe gehelen. “De klei zelf is de kern van haar inspiratie en intuïtief komt ze tot gedraaide en vervormde sculpturen die een heel eigen volume, huid, textuur en kleur krijgen”, aldus John Vande Wiele van Galerij 10a. Het resultaat is alleszins verrassend esthetisch en oogstrelend.

Het werk van Anne Marie wordt gecombineerd met het werk van fotograaf Nick Geboers, een “combinatie van natuurobservaties, sporen van menselijke aanwezigheid, onvermijdelijke tijdssprongen en raakvlakken tussen natuur en cultuur”. Op het eerste zicht eclectisch werk, maar je voelt heel duidelijk een eenvormige gevoeligheid doorheen zijn foto’s, eenzelfde oog voor detail en compositie.

De titel van de tentoonstelling, Høst, betekent zowel ‘oogst’ als ‘najaar’ in het Deens en was ook de naam van een kunstgroep met onder meer Asger Jorn, die de basis vormde voor de later ontstane Cobrabeweging. Zij werden geïnspireerd door primitieve volkskunst en maakten veelvuldig gebruik van fantasievormen. In die zin vormt het een mooie noemer om de twee kunstenaars onder te plaatsen. Twee compleet verschillende kunstvormen, maar die op een heel vreemde manier perfect in balans zijn in deze sereen en evenwichtig opgebouwde tentoonstelling. Ontdek even mee (en voor wie benieuwd is naar de techniek van Anne Marie bekijk zeker de videoreportage hieronder!):

(foto’s: TheArtCouch)


De expo loopt nog tot 27 oktober bij 10a gallery in Otegem. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

 1. ” Keramiek een HOBBY als een ander ”
  (Gebrek aan kennis van zijn geschiedenis)

  Klei is maar een medium naast verf, potlood, muzieknoten, inkt, steen, brons , stem enz.

  Post a Reply
  • Die ‘hobby’ sloeg niet op keramiek, beste Carla, wel op het herzien van meningen. grts

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X