Knokke-Heist plaatst 22 meter hoog kunstwerk van Thomas Lerooy op Zeedijk

Op de zeedijk in Duinbergen wordt op 16 juni een 22-meter hoge bronzen sculptuur geïnstalleerd van Thomas Lerooy. De sculptuur, getiteld Tower, is meteen de eerste permanente sculptuur van de Belgische kunstenaar in de openbare ruimte.

Tower bestaat uit 49 bronzen hoofden – bustes – die allen recht naar de zee kijken. De gezichten werden zodanig gemanipuleerd en geabstraheerd dat de neuzen, ogen, oren, kinnen en oren allemaal op eenzelfde verticale as staan. Zo worden verschillen genivelleerd en lijkt iedereen op elkaar.

Zoals zo vaak in het werk van Lerooy, verwijst Tower naar de vergankelijkheid, de vluchtigheid van het leven en de (on)zin van het bestaan. Het brons zal door de tijd, het zeezout en de wind patineren en natuurlijk verouderen. Maar Tower is ook een krachtig statement. Als een krachtmeting met de oneindigheid van de zee fungeert de sculptuur als een obelisk, een ankerpunt of een kathedraal. 

14 jaar nadat Lerooy voor het eerst zijn bronzen sculpturen aan het publiek toonde, een mollig naakt kinderfiguurtje dat vanop het dak van het Museum Dhondt-Dhaenens in de richting van de bezoekers plaste, is er de eerste permanente sculptuur in de openbare ruimte van Lerooy, een bronzen sculptuur van 22 meter hoog. De installatie zal zo’n drie dagen in beslag nemen, en op 20 juni helemaal klaar zijn. 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

4 Comments

 1. Onze gemeente heet Knokke-Heist. Het kunstwerk komt in Duinbergen.

  Post a Reply
  • Dag Geert, ik pas het aan (ps: het stond zo in het persbericht)

   Post a Reply
 2. Echt Schitterend, ben wel benieuwd naar de prijs.

  Post a Reply
 3. Prachtig werk! Kostenplaatje?

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X