De Mijlpaal in Knokke is pilootproject voor Kunst Aan Zet – Expoflits #18

De Mijlpaal is een galerij met een open blik op de (kunst)wereld en een gastvrije, hartelijke attitude. Ze hebben een vestiging in Heusden-Zolder, op de Zeedijk in Knokke en curator Lut Maris laat zich daarbuiten ook af en toe zien met opmerkelijke tentoonstellingen zoals ‘Celibataire Diva’s’ (Herkenrode Refuge, 2017) en de nu lopende expo ‘Ménage à deux’ in Het Stadsmus, Hasselt (lees hier binnenkort meer over op TheArtCouch!).

Geen wonder dat ze zijn ingezet als één van de pilootgaleries voor Kunst Aan Zet, de renteloze kunstlening van de Vlaamse Gemeenschap waarbij je een kunstwerk in één dag in huis kan halen, maar (zonder rente) gefaseerd mag afbetalen. In De Mijlpaal Knokke vind je momenteel een selectie van jonge en meer gevestigde kunstenaars, in een brede waaier aan disciplines, van schilderkunst tot beeldhouwwerk, van fotografie tot juweelontwerp. Naast een aantal reeds bekendere namen (die we ook reeds aan bod lieten komen in TheArtCouch magazine), zoals Jonas Vansteenkiste, Trees De Mits, Stefan Peeters, Stéphanie Leblon en Nick Ervinck, vielen drie (vrouwelijke) kunstenaars ons op.

Onze highlights:

/1/ Lore Langendries

Lore Langendries, Survived, 2019

O Lore Langendries, wat zijt gij een fijne ontdekking. Voor wie veel kunst ziet, is het niet evident om telkens weer verrast te worden, om iets te zien dat toch helemaal anders is het gekende. Zonder moeite is het werk van Lore Langendries (wat ons betreft, want dat is altijd subjectief) de eyecatcher van deze tentoonstelling. Ze presenteert zowel sculpturen (mogen we dat zo noemen? of zijn het eerder 3D-objecten?) en juwelen, voornamelijk gemaakt van reehuid en sprinkbokhuid, waar ze kleine, subtiele inkepingen in maakt, met behulp van lasertechnologie. Gedeeltelijk ritmisch, dan weer aritmisch, wat voor de kijker de voeling met het materiaal versterkt. Ze noemt het zelf ‘hunacturing’ (een samentrekking van Human, Nature en Manufacturing). Haar bedoeling? De focus leggen op de schoonheid en de grilligheid van dierenhuiden, door snedig in te spelen op haarrichtingen en kleurvariaties. Wil je nog een sterkere connectie met dat dierlijke? Kies dan voor een van haar ‘wearable objects’ ofte juwelen van dierenhuid, geheid een voltreffer (op het eerste fancy feestje na corona). P.S. Vraag naar het bijpassend kammetje. Want wilde haren, die moeten af en toe weer in de pas worden gebracht!

/2/ Joke Raes

Sinds ze is afgezwaaid aan HISK in 2016 werkt Joke Raes gestaag aan een consistent en beeldschoon oeuvre. In principe doet ze het omgekeerde van wat Lore Langendries doet. Langendries bewerkt natuurlijke materialen zodanig tot ze iets artificieels en objectmatigs krijgen, Raes gebruikt industrieel restmateriaal (en Japans porselein) om tot organische constellaties te komen, die lijken op allerlei onderzeese wezens zoals koralen, anemonen en sponzen. Hoewel we natuurlijk op het eerste gezicht gecharmeerd zijn door haar krachtige vormentaal (en technisch kunnen), menen we er ook een diepere boodschap in te lezen: een ode aan de kracht van de natuur, maar tegelijk de angst dat wij nietsontziende aardbewoners al die schoonheid zullen vernietigen. Het ingenieuze werk van Joke Raes pleziert je zintuigen en geeft je tegelijk een bewustmakende bolwassing.

/3/ Karin Borghouts

Karin Borghouts, Study object (series of 10 flowers), 2009

Karin Borghouts toont in de reeks Reliquiae bloemenfoto’s die opvallen door hun schilderkunstige natuur. Als je ze echter nauwer bekijkt, valt op dat er perspectivisch een en ander niet klopt. Het blijken papieren bloemen, gemaakt als studieobject voor wetenschappelijk onderzoek. Borghouts haalt ze uit deze universitaire context en plaatst ze tegen een bevreemdende snoepjesroze achtergrond, om ze te verheffen tot esthetische objecten. Dat ze een fotograaf is met het oog van een schilder kun je momenteel overigens ook gaan bekijken in het Van Goghhuis in Zundert, waar ze de reeks Vincent was here presenteert tot 16 augustus. Ze volgde het spoor van de grootmeester, naar de plekken waar hij verbleef en schilderde, om ze met dezelfde inherente sfeer vast te leggen op de lens. Wat wonderwel is gelukt.


KUNST AAN ZET
Warner Berckmans, Karin Borghouts, Patrick Ceyssens, Trees De Mits, Nick Ervinck, Lore Langendries, Stéphanie Leblon, Jeroen Maes, Stefan Peters, Joke Raes, Mieke Teirlinck, Peter Vanbekbergen, Ann Van Hoey, Jonas Vansteenkiste.
Doorlopend tot eind augustus, dagelijks geopend.
Kunstgalerij De Mijlpaal, Zeedijk 816, 8300 Knokke Zoute
(De Mijlpaal neemt deel aan het Galerieweekend ART Knokke-Heist op 8 en 9 augustus)
www.demijlpaal.com
www.facebook.com/kunstgalerijdemijlpaal

#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.


Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het Stadsmus gaat in dialoog met hedendaagse kunstenaars. - ARTMONITOR.BE - […] rug. Ze is niet alleen curator van ‘Ménage à deux’, ze is ook de drijvende kracht achter Galerij de Mijlpaal met…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X