Oooh! verwondert met fris talent in Damme – Expoflits #23

Cultuurminnaars beginnen zo stilaan de weg naar het pittoreske Damme te kennen. Bezieler Jan Moeyaert van Stichting IJsberg weet in de mooi gerenoveerde ‘Oede Schole’ telkens weer te verrassen met frisse keuzes en boeiende tentoonstellingen. Jan heeft een neus voor artistiek talent, dat is onmiskenbaar. En met deze expo, waarvan we ook de opstelling erg konden smaken (66 kunstenaars harmonieus en toch prikkelend verenigen, dat is waarlijk geen sinecure!) bewijst hij nogmaals hoe rijkbloeiend onze Belgische kunstscene is.

Damme bijt de spits af van een drieluik tentoonstellingen. Hierna volgt ook nog Z33 in Hasselt (29 augustus – 8 november) en Netwerk Aalst (3 oktober – 6 december). OOOH! is immers een initiatief van deze drie partners en startte met een Open Call. Beeldend kunstenaars uit alle disciplines werden uitgenodigd om werk te maken rond verwondering. Maar liefst 990 deelnemers stuurden hun werk in, waaruit de drie curatoren (Jan Moeyaert, Pieternel Vermoortel en Annelies Thoelen) vakkundig de 110 sterkste inzendingen selecteerden.

De grondboodschap? Kunstenaars zijn meesters in verwondering, omdat ze onze blik op de wereld verruimen, vernieuwen of veranderen. OOOH! is in dit opzet glansrijk geslaagd. Quasi alle werken wisten ons te intrigeren en voor even tot stilstand te brengen, zowel het grotere, kleurrijke en extraverte werk als soms klein, intimistisch of minder vlug leesbaar werk. Het was dan ook ontzettend moeilijk om een selectie te maken van onze highlights. We doen toch een poging, maar ga het hele palet vooral ter plekke ontdekken!

Onze highlights:

/1/ ELLEN CLAES

408012020 – Ellen Claes, 2020

Sinds een tijdje vult het kleurrijke werk van Ellen Claes prominent de socialemediakanalen. Het valt op door een zekere naïviteit, een imperfectie en een speelsheid, die bijna aan uitgebreid droedelen doet denken. Maar stilaan ontwikkelt deze kunstenares haar eigen kenmerkende taal. Haar werk wint steeds meer aan sterkte en eigenheid, en dat is duidelijk ook het team van Oooh! opgevallen. Madge Gill en Paul Klee zijn twee van Claes’ voorbeelden, voor de rest heeft ze lang geaarzeld om zich als professioneel kunstenaar te outen. Nu ziet ze het autodidact zijn als een voordeel en puurt ze kracht uit haar vrijgevochtenheid. Ze vertrekt zelden vanuit een vooropgezet idee, maar laat zich intuïtief leiden door de vormen die opduiken. De uitkomst is voor haar steeds ook een raadsel. Gaandeweg laat ze de zucht naar controle los en omarmt ze de mogelijke mislukking. “Daardoor kan ik onderzoeken, evolueren en ontwikkelen”, zegt ze.

https://ellen-claes.com

/2/ NAOMI KERKHOVE

De wereld op hoofdstand – Naomi Kerkhove, 2019 (Foto Eline ’t Sant)

Naomi Kerkhove werkt in het grensgebied tussen strip, film, textielontwerp en performance. Ze neemt je mee in haar met de naaimachine gestikte, zwart-witte miniatuurwereld. In dit werk, De wereld op hoofdstand, toont ze een eindeloos bewegende oase waar het goed is om te vertoeven. Het is een ode aan het ondersteboven hangen. Naomi Kerkhove is een fantasierijke dromer, die hiermee suggereert dat het bevrijdend kan zijn om af en toe de wereld eens vanuit het omgekeerde perspectief te bekijken.

Website Naomi Kerkhove

/3/ AMELIE DE KEYSER

De jonge fotografe Amelie De Keyser toont hier een reeks van 45 beelden die is ontstaan uit de angst om geen alternatieve levens te kunnen leiden. Ze creëert een ‘landschap van mogelijkheden’, telkens een realiteit waarover ze een potentiële andere realiteit heen legt. Of: waarbij ze twee parallelle dimensies in één beeld verenigt, in grove korrel op gekreukeld papier en een kleurenpalet dat doet denken aan vervaalde briefkaarten.

http://www.ameliedekeyser.com

/4/ EVA LYNEN

Zonder titel – Eva Lynen, 2019 (foto Leontien Allemeersch)

De jonge illustrator Eva Lynen is inmiddels erg succesvol aan het worden en was vorig jaar reeds cultuurambassadeur van haar stad, Bilzen. Ze ontwikkelde een eigen, uitgesproken beeldtaal en schriftuur. Dat haar werk sterk figuratief is, zag ze vroeger als een zwakte, nu speelt ze dit uit. In dit werk heb je het gevoel midden in een vreemde historie (mét humor) te worden gedropt. Kun jij de verhaallijntjes aan elkaar knopen? Eva Lynen speelt een boeiend spel met jou als kijker: “Door allerlei kleine of grote details toe te voegen vul ik de interpretaties en insinuaties van de toeschouwer aan of spreek ik ze tegen.”

https://www.instagram.com/eva.lynen/

/5/ BIRGIT PARDUN

Schwarmblödheit (alles geht uns all an) – Birgit Pardun, 2018

Helemaal los gaan op een doek (in casu een kunststof spandoek) en toch nog zorgen dat alles uiteindelijk op zijn plooi valt: het is niet elke kunstenaar gegeven. Birgit Pardun kan dit wel, in een uitbundige stijl die doet denken aan de ongedwongenheid van art brut, maar ook bijvoorbeeld aan het werk van de Duitse activist Jonathan Meese. Een echte eyecatcher in elk geval, die op deze expo quasi een volledige muur vult en goesting geeft om het werk van deze Duitse kunstenares beter te leren kennen. Ook zij heeft het activisme door de aderen stromen, met prangende vragen over de de wereld om haar heen, die haar blijft verbijsteren. Waarom rijden mensen rond in SUV’s en voelen ze zich daar niet schuldig om? Waarom haten sommigen Greta Thunberg? Hoe kan de mens duizenden kippen doden zonder emotie? Waarom gaan we zo ongevoelig om met vluchtelingen? De werken van Birgit Pardun kun je zien als gekanaliseerde verontwaardiging.

https://birgit-pardun-kunst.jimdofree.com

/6/ JOHANNA MARTENS

Johanna Martens, MOH, 2020 (foto Leontien Allemeersch)

Johanna Martens maakt huisdieren met bio-konijnenhuiden. Nou ja, onbeweeglijke huisdieren dan, die je op schoot kunt nemen om te strelen bij het televisiekijken. Ze zijn tegelijk aaibaar en een beetje bevreemdend, door hun bizarre vorm. Door corona mag je haar werken niet aanraken, terwijl ze je daar anders expliciet toe uitnodigt. Jammer! Johanna Martens: “Met dit werk wil ik het debat aanvuren over de commercialisatie en het misbruik van huisdieren voor onze emotionele en fysieke behoeften.” 

/7/ JAN DELEERSNIJDER

How long until this skin feels right – Jan Deleersnijder, 2019

Half man, half boom – een hybride mensvorm met een huid van schors. Deze foto met als titel How long until this skin feels right, gaat over bescherming zoeken, zich een tweede huid aanmeten om beschutting te vinden voor kwetsbaarheid – op zoek naar een veilige haven in zichzelf. Het koppel Jan Deleersnijder en Sophie Lecoutere (ook wel Souldigger) werkt samen aan symbolische, emotionele portretten over de fragiliteit van het mens-zijn en de strijd met innerlijke demonen.

https://souldigger.be/

/8/ CARLA EMMINK

De Bevrijding van de Zonde – Carla Emmink, 2019

Het werk van Carla Emmink hakt er meteen in. Het heeft iets triest en iets feestvierderigs tegelijk. Op de achtergrond staan rijzige donkere figuren, op de voorgrond zien we een uitgelaten menigte. Wat is hier aan de hand? Carla Emmink: “Tijdens mijn streng christelijke opvoeding was er geen begrip voor mijn seksuele geaardheid. Dat heeft mij jarenlang belemmerd, totdat ik zelf inzag dat mijn God het wel toelaat om homoseksuele gevoelens te hebben. Ik schilder en teken over deze ontdekking van mijn vrijheid. Je ziet twee vrouwen die van elkaar houden, terwijl ze door vrienden worden gedragen. Het is net een optocht of een viering. Ook de streng christelijke ouders kijken toe. God omarmt hen allen.” 

https://www.facebook.com/carla.emmink

/9/ CHRISTINE MORREN

In the name of all animals, don’t mess with us! – Christine Morren, 2019

Op het eerste gezicht een ietwat aandoenlijke teddybeer, bij een grondiger observatie al direct wat minder lieflijk. Dreigend, zwaarmoedig, gifgroen. De beer blijkt de woordvoerder van de dieren, die tegen de mensheid zegt: “Sol niet met ons! Hou op met de natuur naar je hand te zetten!” Christine Morren hanteert het medium olieverf op geheel eigen wijze, waardoor haar schilderijen diepgang en een lumineuze kwaliteit krijgen.

https://www.christinemorren.com

/10/ SIMEN LAMBRECHT

Simen K. Lambrecht, Gisèle, 2019

Simen K. Lambrecht fotografeert hier de bejaarde Gisèle, die in een rusthuis verblijft en aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Het werk is een onderdeel van de reeks Meetjes dat de identiteit van een regio probeert te begrijpen via de verhalen van de oudste vrouwelijke inwoners. De oorlogsgeneratie verdwijnt er langzaam, evenals hun verhalen. Simen K. Lambrecht: “Door gesprekken met het landschap en zijn bewoners probeer ik te begrijpen hoe deze generatie haar stempel heeft gedrukt op de regio en mijn jeugd. Meetjes gaat over feminisme, regionale identiteit, looprekjes, seks, rouwen, schoonheid, dood en koffie met koekjes.” 

https://www.instagram.com/simenk.lambrecht/


// Ga dat zien want…

… er is veel jong/fris talent te ontdekken – hier zie je misschien de eerste stappen van wat later grote namen worden
… in IJsberg Damme – met uitgebreide bookshop en koffiebar/terras – is het steeds erg fijn vertoeven
… geniet daarna van een portie heerlijke onthaasting in het mooie Damme of bezoek het kids- & parentsproof doolhof Maïsterplan!


PRAKTISCH
OOOH! – Expo over Verwondering
Stichting IJsberg in Damme, tot 20 sept 2020
OPEN op vrijdag, zaterdag & zondag, telkens van 13u30 tot 18u00
Toegang gratis, geen reservatie mogelijk. Wegens corona mogen er max. 30 personen aanwezig zijn (het kan dus dat je even moet wachten tot je binnen kunt).
https://www.kunstwerkt.be/oooh
www.stichtingijsberg.be

#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.


Foto Leontien Allemeersch
De fotoreeks van Amelie De Keyser met op de voorgrond het werk van Karolien Soete – Foto Leontien Allemeersch

(foto’s Annelies Vanbelle)

Share This Post On

3 Comments

 1. Graag vermeld ik dat Oooh! tevens een initiatief van Kunstwerkt is. Interessant artikel.

  Post a Reply
  • Dag Kathleen, onderaan het artikel bij de praktische details staat ook de website van Kunstwerkt. We waren het niet uit het oog verloren 😉 Groetjes

   Post a Reply
   • Dag Frederic Die link naar de site had ik niet direct opgemerkt, sorry.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X