Anastasia, of de droom van een museum voor moderne kunst in Lier -Expoflits #20

Peter Everaert, eigenaar van kunstgalerij Artisjok, opende de voorbije jaren op verschillende locaties in de Netestad pop-ups. Tot 16 augustus kan je tijdelijk terecht in het Timmermans-Opsomerhuis dat in 2018 de deuren sloot voor het grote publiek. Kunstenaars William Sweetlove, Roel Stels en Bart Ramakers delen de historische locatie.

“Ik hoop in de toekomst het Timmermans-Opsomerhuis om te toveren tot een permanente ruimte voor moderne kunst,” vertrouwt Peter me toe. Met ‘Anastasia’ ziet hij zijn droom toch alvast voor een maand in vervulling gaan. De meisjesnaam, die vooral bekendheid kreeg dankzij de verloren gewaande dochter van tsaar Nikolaas II, is etymologisch terug te voeren tot het Griekse wederopstanding. Nomen est omen in deze onzekere tijden.

In de ruimte zelf is er alvast niets te merken van de somberheid die ons dagelijks om de oren geslagen wordt. Iedereen houdt zich aan de opgelegde regels en geniet van het werk van het triumviraat Bart Ramakers – William Sweetlove – Roel Stels. Gelegenheidsconservator Sam Devos ontpopt zich voor de gelegenheid tot een perfecte gids. Vol enthousiasme leidt hij de bezoekers rond langs de kunstwerken.

Onze highlights:

/1/ Bart Ramakers

Self portrait of the artist as an immortal (foto Artmonitor.be)

Het werk van Bart Ramakers behoeft geen uitleg meer. Zijn foto’s hangen in collecties in binnen- en buitenland. Zijn creatieve geest en lens scheppen beelden die vaak de grenzen van de realiteit aftasten. Maar in deze expo toont de fotograaf-kunstenaar zich ook van een meer intimistische kant. Gelaat en handen gestold in klei tot een hedendaagse memento mori.

/2/ William Sweetlove

op wacht langs de Nete: William Sweetlove (foto Artmonitor.be)

De laatste jaren treden Ramakers en Sweetlove meer dan eens in artistieke tandem op. Ook hier in Lier is dit het geval. De werken van Sweetlove hebben ruimte nodig, laten zich niet temmen door muren en binnenruimten. De gerecycleerde honden met petflessen op de rug staren naar het kabbelende water, beschermers van de tentoonstelling. Wie twijfelt over de fotogenieke waarde van deze knuffelkunst zal zich ter plekke snel bedenken. Voor je het weet zit je op de knieën met de camera in aanslag.

/3/ Roel Stels

Schuppezot (foto Artmonitor.be)

Het werk van Roel Stels onder een noemer vatten is niet mogelijk. Zijn werken tasten de grenzen af van de readymade over assemblages naar steampunk. Ze tonen de zoektocht van de kunstenaar naar een eigen stem. Met zijn zelfrelativerende humor en realistische kijk op de wereld kan het wel eens zijn dat het duo Ramakers-Sweetlove een compagnon de route heeft gevonden voor een toekomstig triumviraat.

// Ga dat zien!

… want het is gewoon een vrolijke tentoonstelling. De felgekleurde ecohonden van Sweetlove, de fotografische fantasieën van Ramakers waarin je dingen blijft ontdekken en de tongue-in-cheek-werken van Stels vormen een perfecte uitdaging voor de toeschouwer om te blijven kijken en ontdekken.
… want vanaf 16 augustus gaan de deuren van het Timmermans-Opsomerhuis opnieuw dicht voor het grote publiek.
… want Galerij Artisjok organiseert op ditzelfde moment nog andere exposities.
… want Lier blijft gewoon een leuke stad om te flaneren: het Begijnhof, de vesten, de Zimmertoren: de perfecte plaats voor een dagje ‘artcation’.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 16 augustus
Timmermans-Opsomerhuis, Netelaan 4, 2500 Lier
Dond – vrij – zat – zon van 14 tot 18 uur.
https://www.galerijartisjok.com/

#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Anastasia, of de droom van een museum voor moderne kunst in Lier. - ARTMONITOR.BE - […] artikel verscheen reeds eerder als Expoflits bij […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X