“MINSTENS 1 ½ UUR, EN TERUG”, Peter Morrens nodigt uit om alle verwachtingen rond een solotentoonstelling los te laten

“De meeste kunstenaars vatten een solotentoonstelling op als een manier om een territorium te verwerven, of om op die plaats dat territorium uit te breiden. Peter Morrens vat het op als een manier om ontmoetingen te creëren”, stelt Philippe Van Cauteren in zijn intro tot de tentoonstelling MINSTENS 1 ½ UUR, EN TERUG van Peter Morrens.

Het moet gezegd: wie denkt dat kunstenaars voornamelijk hun eigen ego strelen op solotentoonstelling is er hier aan voor de moeite. Morrens nodigde maar liefst 42 bevriende kunstenaars uit om deel uit te maken van zijn tentoonstelling, die feitelijk moet geïnterpreteerd worden als een totaalinstallatie, een “denkbeeldige wereld waar de notie van tijd zelf rekbaar is”. Dit laatste mag je zeker letterlijk nemen, en geeft meteen ook goed weer hoe Morrens zijn kunstpraktijk (of, in iets gewichtigere bewoording, zijn rol als kunstenaar) ziet: als een open uitnodiging om anders naar de wereld te kijken, om je te laten verrassen door het ongewone.

Tijd speelt duidelijk een rol, maar niet in de ‘klassieke’ betekenis, zo getuige de titel van de expo, die niet strookt met de duiding op de website van De Warande dat het parcours 30 minuten in beslag zou moeten nemen. Ook het ontbreken van naamkaartjes om de werken te benoemen -of om te weten welk werk van wie is- is een veeg teken. Het is er Morrens niet om te doen zijn eigen naam en faam naar hogere eindes te brengen, het gaat het er hem wel om de toeschouwer in zijn denkwereld te betrekken, en hem anders naar zijn eigen denkwereld te doen kijken. Je zal als bezoeker pas echt van de expo kunnen genieten als je aan alle voorgekauwde verwachtingen verzaakt, en je zonder enige vorm van ‘voorkennis’ laat meeslepen in het nieuwe en bevreemdende verhaal dat de kunstenaar jou wil vertellen…


De expo “MINSTENS 1 ½ UUR, EN TERUG” is verlengd tot 9 mei. Van woensdag tot zondag te bezoeken in De Warande, Turnhout. Klik hier voor alle info!

Toegang tot de tentoonstelling is gratis.  Reserveren is verplicht.

Met werk van: Thomas Bogaert (BE) – Raphael Buedts (BE) – James Castle (US) – Paul Casaer (BE) – Jesse Cremers (BE) – Wim Cuyvers (BE) – Mark De Blieck (BE) – Rik De Boe (BE)- Koba De Meutter (BE) – Johan De Wilde (BE) – Florette Dijkstra (NL) – Reinhard Doubrawa (DE) – Marguerite Duras (FR) Jimmie Durham (US) – Benoît Félix (BE) – Frederic Geurts (BE) – Gerard Herman (BE) – Hendrick Hondius / Hans Vredeman de Vries (BE) – Takahiko Iimura (JP) – Pierre Klossowski (FR) – Maurice Lemaître (FR) – Marcel Mariën (BE) – Antoine Marquis (FR) – Katja Mater (NL) – Peter Morrens (BE) – Marc Nagtzaam (NL) – Dennis Oppenheim (US) – Xia Roodenburg (NL) – John Smith (UK) – Batia Suter (CH) – Rosemarie Trockel (DE) – JCJ Vanderheyden (NL) – Gerrit van Bakel (NL) – Hannelore Van Dijck (BE) – Sine Van Menxel (BE) – Herman Van Ingelgem (BE) – Wouter Venema (NL) – Carel Visser (NL) – Leen Voet (BE) – James Welling (US) – Dirk Zoete (BE)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X