Ik weet niet precies meer van wie, maar een tweetal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de plannen van Sofie Muller en Nick Ervinck om samen tentoon te stellen. Ik schrok even. De in traditie verweven, nagenoeg sacrale kunst van Sofie oog in oog met de meer futuristische, hier en daar organische maar overwegend mechanische mensvisie van Nick? Verbazend, maar zeker boeiend. Al zeker in combinatie met een derde kunstenaar, Renato Nicolodi, wiens werk zeker statig, maar op het eerste oog koel aanvoelt. Nooit afgaan op het eerste gevoel…
Dat deze drie zo verscheiden kunstenaars op een historisch zo beladen plek als de Musée Fenaille in Rodez zouden samengebracht worden, op een boogscheut van het Musée Soulages, kan enkel de verbazing versterken, maar vooral ook de nieuwsgierigheid prikkelen.
Full disclosure: ik heb de expo niet gezien, en zal dit door omstandigheden ook niet kunnen. Ik ben aangewezen op de catalogus van de expo, en de talrijke beelden die ik op sociale media zie verschijnen. Het biedt slechts een ruwe, gebrekkige schets van de werkelijke beleving, maar geeft tenminste een idee van wat je mist.
De eerste indruk is alleszins dat de combinatie van deze drie kunstenaars niet zo gek is als ik eerst dacht, en dat een historisch geladen plek als deze misschien juist het beste bindmiddel vormt voor de diversiteit van hun werk.
foto’s courtesy Musée Fenaille, Rodez
De drie kunstenaars lieten zich letterlijk inspireren door de archeologische en historische objecten in het museum. Voor Sofie Muller bijvoorbeeld vormde de buste van de vrouw des huizes, Mme Fenaille, een mooie opportuniteit om een eigen interpretatie te geven aan het personage, die in haar handen een sterke doch broze en humane vorm kreeg. Ook Renato Nicolodi vond een natuurlijke plek voor zijn werk, tussen de monolithen van het museum. Het inspireerde hem tot een reflectie over de archetypen van de architectuur, en het universele karakter van taal. Nick Ervinck toonde op zijn expo in Hämeenlinna, Finland reeds dat zijn werk uitstekend gedijt in een historisch beladen omgeving. Zijn kunst vormt sowieso een bindmiddel tussen verleden en toekomst. De nieuwe verhalen en visies die hij schept vormen een soort continuüm waarin tijd misschien geen essentiële rol meer speelt. Hij speelt alleszins met dit gegeven, wat in deze expo zeker wordt aangetoond door zijn ‘pixelwerk’, die oog in oog komt te staan met de eeuwenoude mozaïeken in het museum.
Maar de plek van de expo is niet het enige dat deze drie kunstenaars gemeen hebben. In zijn begeleidende tekst bij de catalogus heeft Prof. Em. Freddy Decreus het over een diep ingewortelde gemeenschappelijk verlangen: “Een existentieel verlangen om dieper door te dringen in wat wij in de loop van de tijd, op collectieve en ideologische wijze, als onze “geschiedenis” en onze “archeologie” zijn gaan beschouwen.” Niet enkel om dit gegeven beter te verstaan, aldus Decreus, maar ook om het in vraag te stellen. Geen betere plek om dit te doen dan op zo’n historische plek…
Zeker niet te missen mocht je in de buurt vertoeven deze zomer. Maar of dit al dan niet het geval is, het loont alleszins de moeite om de drie kunstenaars zelf aan het woord te horen over deze expo! Geniet zeker even mee:
De expo Correspondances loopt nog tot 26 september in het Musée Fenaille in Rodez, Zuid-Frankrijk. Klik hier voor alle info!
Wie niet kan gaan kan zich zeker ook tegoed doen aan de bijzondere catalogus van de expo, een bundel met teksten van prof. Decreus, en ernaast drie uitvouwbare posters van elke kunstenaar met aan de ene kant een beeld van de expo, en op de andere kant de werken die zij er tentoonstellen. Een echt hebbedingetje,
- R.I.P. Guillaume Bijl, een ode in 3 reportages - juni 21, 2025
- Post-What!? – het vrolijk en verontrustende wereldbeeld van Sebastiaan Van Doninck bij Rufus Gallery - juni 21, 2025
- Relativiteit als uitgangspunt, de Griekse kunstenares Serolod biedt de subtiele interpretatie van de werkelijkheid - juni 21, 2025
juli 18, 2021
Besten,Sofie Muller is ook te zien in LET s GET OUT nabij Het Kasteel Van Ooidonk.Geweldige setting en mooie werken.Ook een bezoek op wandelafstand op het domein is TOP.
QUINZE,FABRE,DE SMET,BEAUMONT,FOLON etc in een zeer verzorgde omgeving.Verbeke Fondaution kan daar een vb aan nemen.
Groeten,
Luc Smessaert
9990
Maldegem