‘The message is light’, Tom Herck brengt een boodschap van hoop met zijn mobiele installatie in Sint-Truiden

De installatie van Tom Herck, The message is light, is een mobiel eerbetoon aan alle hulpverleners, en iedereen die lijdt onder de coronacrisis. Maar tevens aan postbodes, kassiersters, fabriekswerkers en iedereen die actief bleef en blijft tijdens deze periode.

Het werk werd voor het Sint-Trudo ziekenhuis geplaatst omdat hier de strijd tegen het virus het hevigste woedt. Het werk bestaat uit een uitvergrote kandelaar voorzien van 33 brievenbussen met daarop bevestigde kaarsen. Het 1000 kg wegende werk wordt door een 25m hoge hijskraan de lucht in getakeld en blijft 8 dagen staan. In die periode roept Herck via sociale media en pers op zoveel mogelijk berichten achter te laten op zijn facebook, instagram en e-mail. Deze worden geprint en op de achtste dag in de brievenbussen gestoken. 

De kandelaar wordt zodoende letterlijk gevuld met hoop. Bij het vallen van de avond op dag 8 worden de kaarsen gebrand. De dag erna worden alle documenten uit de brievenbussen geleegd en afgeleverd aan het personeel en de directie van het ziekenhuis.

Het werk refereert aan een universeel gebruik om in tijden van nood steun zoeken door het branden van kaarsen. Herck steekt dit oeroude ritueel in een nieuw jasje. In zijn kenmerkende stijl en iconografie brengt hij de focus terug naar communicatie: “want kunst is een dialoog tussen de maker en de kijker.”


Tekst grotendeels gebaseerd op Lara van Oudenaarde
© Photos by Erik Jamar

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X