Galerie Van Campen & Rochtus viert 20 jaar bestaan met verhuis, een nieuwe naam en een nieuw initiatief

20 jaar geleden organiseerden Minneke en Erwin een verkoop van een aantal serigrafieën. Het werd een onverhoopt succes, dermate zelfs dat ze besloten een kunstgalerie op te starten. Ook de galerie werd een succes. Ze verhuisden in die twintig jaar naar een locatie rechtover het KMSK in Antwerpen, en openden een tweede galerij in Knokke.

Het helpt wellicht dat de galerie van bij aanvang een uitgesproken stijl hanteert, een voorkeur voor figuratieve kunst dat métier en narratieve diepgang uitstraalt. “Kunst moet me kunnen beroeren”, vertelt Minneke Van Campen, “wat bij mij vaker voorkomt met kunst die een verhaal vertelt.” Dit geldt overigens niet enkel voor de kunstwerken, ook het persoonlijk verhaal van de kunstenaar wekt de interesse van de galerie: “ze moeten als kunstenaar in het leven staan”, vertelt Minneke.

Twintig jaar lang een galerie houden, al zeker na het turbulente laatste jaar, het nodigt uit tot een grondige reflectie over de gang van zaken, en tot nieuwe plannen. De galerie breidt uit met een nieuwe locatie, de naam verandert naar VCRB Gallery, mede-oprichter Erwin werkt nu full-time mee in de galerie, en de twee dochters van Minneke en Erwin zetten in toenemende mate mee hun schouders onder de groei ervan.

The Platform, een initiatief voor heel pril kunsttalent

The Platform, installation view. Courtesy VCRB Gallery

Maar het meest opmerkelijk is de oprichting van een ‘bijhuis’ dat zich voornamelijk zal toespitsen op het promoten en ondersteunen van heel pril artistiek talent: The Platform. Het krijgt onderdak in hetzelfde pand als de galerie, maar zal voor de rest volstrekt autonoom functioneren onder de leiding van dochter Louise. “De waarden van authenticiteit en métier zullen zeker behouden blijven”, legt een enthousiaste Louise uit, “maar voor The Platform gaan we resoluut op zoek naar onontgonnen talent. We zullen hiervoor letterlijk de academies afschuimen.” De keuze van kunstenaars wordt overigens mede gemaakt door een ‘Raad der wijzen’, waarin onder meer twee verzamelaars en twee kunstenaars zetelen.

De jonge talenten zullen zo niet enkel een tentoonstellingsruimte aangeboden krijgen en er een eerste ervaring kunnen opdoen met het exposeren in een galerij, maar het is ook de bedoeling om ze te begeleiden in hun verdere carrière. “Het is voor ons als galerij een essentieel middel om de vinger aan de pols te houden van de evolutie binnen de kunstmarkt”, zegt Minneke, “maar het biedt ook tal van mogelijkheden tot kruisbestuiving tussen de opkomende kunstenaars en de meer gevestigde waarden. Alles is mogelijk.”

De kruisbestuiving geldt overigens niet enkel tussen kunstenaars. De galerij plant ook regelmatig happenings in de toekomst, waar kunstenaars, verzamelaars en kunstminnaars informeel kunnen samenkomen rond een diner bereid door twee jonge chefs, in een apart kader en een ongedwongen sfeer.

Twintig jaar galerie, het leidt onvermijdelijk tot een nieuwe toekomst.

The Platform, installation view. Courtesy VCRB Gallery


De nieuwe galerie bevindt zich in de De Burburestraat 14, 2000 Antwerpen. Vanaf 11 september volgt er een eerste expo van The Platform met kunstenaars Bieke Buckinx, Axelle Lenaerts en Alexandra Puscas. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X