‘Wijktotem’, een mooi participatief kunstproject van Anyuta Wiazemsky Snauwaert in Gent

In 2018 begon Anyuta Wiazemsky Snauwaert aan haar Masterproject. Net als in haar vorig project aan de Brugse Poort in Gent wou ze een project starten in openlucht, met een actieve betrokkenheid van de buurt. Haar oog viel snel op de watertoren in de multiculturele Bloemekenswijk in Gent.

Het werd een project van drie jaar, in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap: “Ik organiseerde een bevraging waarbij bewoners konden vertellen wat hun associaties met de wijk zijn.  Daarbij kwam vooral naar voor dat de Bloemekenswijk een multiculturele plek is, maar veel bewoners merkten tevens op dat er heel weinig planten en bloemen in de wijk zijn, terwijl alle straten bloemennamen dragen”, vertelt Anyuta. “Zo kwam het idee om vanuit de verschillende culturen die de Bloemekenswijk rijk is, het tekort aan groen bespreekbaar te maken. De bevragingen, brainstorms en workshops leidden tot het idee om de watertoren van de Bloemekenswijk te gaan bekleden met een doek, waarop bloemenpatronen komen.”

Het resultaat is beladen met symboliek. De bloemen op het doek waarin de watertoren gehuld is, zijn deze waar de straatnamen naar verwijzen. Irissen staan er naast viooltjes, maïsplanten of radijzen, even verscheiden als de populatie van de wijk, maar elk met hun schoonheid en waardigheid. Tussen planten bestaat geen hiërarchie. “Het project van de Wijktotem binnen de Bloemekenswijk is een engagement die in tijden van corona een verbintenis wil brengen binnen de gemeenschap, rekening houdend met wat de buurtbewoners en andere betrokkenen voor ogen hebben”, aldus Anyuta.

Ze had het bij de verwezenlijking van het project, dat op 4 augustus officieel werd ingehuldigd, daarbij kunnen laten. Mission accomplished, niet? Niet meteen… Anyuta wou een blijvende herinnering meegeven aan de buurtbewoners. Daarom wordt binnen twee of drie jaar, wanneer het werk gedemonteerd wordt, het doek in lapjes gesneden en verdeeld onder de bewoners.

Participatieve kunst, het heeft iets moois, al zeker wanneer het blijvend is…


Het project Wijktotem is vanuit verschillende plekken in Gent te zien. De watertoren bevindt zich in de Maïsstraat.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X