Woordkunstenaar ontmoet beeldkunstenaar

Leonardo Da Vinci schreef dat het oog de schoonheid van de hele wereld bevat. Hij riep op om de zintuigen als dienaars van de ziel voortdurend te verfijnen. Sensazione kan je nog vergroten door een synesthetisch bewustzijn aan te leren. Synesthesie of het versmelten van de zintuigen is ook het talent van de allergrootste kunstenaars. Zoals Nick Cave die poëzie zingt en Stefanos Rokos die zijn muziek schildert. Door synesthesie is Stefanos Rokos erin geslaagd om de muziek van Nick Cave & the Bad Seeds tot leven te schilderen.

Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen zijn 14 schilderijen te bezichtigen. Ze zijn de vertaling van het album van Nick Cave No more shall we part, dat in 2001 uit kwam. Ondertussen zijn Nick en Stefanos soulmates! De werken zijn met veel muzikaliteit gepresenteerd bij Bernaerts. De centraal opgestelde zwarte vleugelpiano doet je verlangen naar het componeertalent van Nick Cave. Talent dat ook bij deze wereldster pas naar boven komt door iedere dag gedisciplineerd op te dagen aan de piano. 

Schilderen om te vergeten

Stefanos Rokos is sinds 2015 non-stop bezig met de vertaling van de 12 + 2 bis nummers van het iconische album van zijn grote idool. Terwijl de muziek weergalmde door de studio, werkte hij met verschillende technieken zoals aquarel, inkt, gouache, acryl en zelfs kleurpotlood op papier. Veilingmeester Peter Bernaerts wijst mij op Roko’s meesterschap bij het huiselijke tafereel van het campagnebeeld And no more shall we part. We herkennen de graficus in Rokos, die de uitvoering minutieus voorbereidde. Hij benadert technische perfectie maar haalt deze terug onderuit door hier en daar opzettelijk vegen aan te brengen. Het is mislukt, hij heeft gefaald. Rokos schilderde om een stukgelopen relatie te verwerken. Geen figuranten in dit werk, enkel een gapende lege ruimte in de vorm van een boom met 2 takken.

And no more shall we part, Stefanos Rokos

Slow looking

Stefanos Rokos werkt niet met onderaannemers, hij staat volledig zelf in voor de uitwerking zoals de inkleuring tot in de finesses. Bernaerts zorgt voor een comfortabele consumptie van de kleinste details door koptelefoons en stoeltjes te voorzien. Zo kan je op zoek naar de 20 emmers in Hallelujah terwijl de songtekst tot je doordringt

Hallelujah, Stefanos Rokos

In Love Letter zit een trompe-l’oeil verwerkt. In Darker with the day zit een boosaardige slang verscholen tussen de bloemenpracht. Bij Fifteen feet of pure white snow wil je grijpen naar het hopeloze handje dat uit de sneeuw steekt. Nick Cave was onder de indruk van de treffende vertaling van de uitzichtloosheid van de ondergesneeuwde figuur. De thematiek van liefde, dood, geloof en verdriet maken deze werken tijdloos, net zoals de muziek van Nick Cave. 

Fifteen feet of pure white snow, Stefanos Rokos

Neem je tijd om deze prachtige uitvoeringen onder begeleiding van de songs als ervaringskunst te degusteren. Kortom Sensazione zoals Leonardo het vast en zeker bedoelde.

Wil je een échte Rokos aan de muur, er zijn reeds 5 werken verkocht! Nagenieten kan ook dankzij het kunstboek “Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later“. De collector’s editie (300 exemplaren) is vergezeld van een zeefdruk:


Stefanos Rokos
Nick Cave & The Bad Seeds
No More Shall We Part
14 paintings 17 years later

4-23 september 2019
Verlatstraat 20
Bernaerts Gallery


www.stefanosrokos.gr

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op