“Zoete broodjes”, Kristof Van Heeschveldes mild kritische maatschappijbeeld bij cc De Ververij, Ronse

“Kristof Van Heeschvelde onderzoekt het complexe raderwerk waarop onze maatschappij draait. Hij bestudeert daarbij het individu als mier in de grote mierenhoop, en doorgaans van miniem belang in de algemene geschiedenis. Daarbij valt hem de profileringsdrang van de mens op: hoever men bereid is te gaan of hoever men zich durft te exposeren om op te vallen of op te klimmen op de sociale ladder”, schrijft Wim Lammertijn, curator van het MUDEL waar vorig jaar werk van Kristof te zien was.

De toon is gezet: het werk van Kristof bulkt van -weliswaar gezonde- maatschappijkritiek. Hij hekelt er de gebruiken van de ‘moderne mens’, verslaafd aan zelfpromotie en schone sociale schijn. Hoe doet hij dit? Door zelfpromotie tot het absurde toe zelf te beoefenen. Petten en balpennen dragen zijn naam, op affiches wordt zijn imago verheerlijkt. Het oogt eenvoudig, maar gratuit is het nooit. Zo beseft hij maar al te goed dat hijzelf deel uitmaakt van dit systeem. “Daarom zien we hem vaak zelf terugkeren in zijn eigen werken”, legt Anouk Foucquier van Berserk Agency uit. Zijn werken vormen dan ook steevast een heerlijk gelaagd dubbelspel vol expliciete en geheime betekenissen.

Maar ze vallen ook op een ander niveau op. Op het eerste oog valt de bijtende humor op, gematigd door een zacht, milderend kleurpalet. Wie aandachtiger kijkt zal echter ook talrijke referenties naar de kunstgeschiedenis gewaarworden. “Om tot zijn typische beeldtaal te komen refereert Van Heeschvelde naar verschillende Oude Meesters zoals Jordaens, Rubens en zijn grote voorbeeld Tintoretto. Hij bestudeert de typische composities, kleurenpallet en figuren en laat ze contrasteren of net opgaan in hedendaagse observaties. Door zich bepaalde oude technieken meester te maken stuurt Van Heeschvelde de blik van de toeschouwer bewust langs alle hoeken van het doek en ontdek je als toeschouwer oneindig veel details en verwijzingen”, aldus Anouk Foucquier.

Zet je dus schrap voor een gelaagde, spannende ervaring!


De tentoonstelling loopt van 6 februari 2021 tot 7 maart 2021, met een extra openingsdag op 05 februari 2021. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op woensdag en tijdens het weekend, mits reservatie. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X