Bloedstollend nieuw werk van Sofie Muller

Ik zag ze voor het eerst een jaar of wat geleden. Het waren er een vijftal, maar, ook al was het overduidelijk welk verbluffend effect ze sorteren op de kijker, twijfelde de kunstenares nog. Nooit makkelijk om een nieuwe reeks aan te vangen.

De materialen had ze nochtans reeds gebruikt, het grillige albast en bloed, haar bloed, dat ze regelmatig laat aftappen. Maar nog nooit in deze specifieke combinatie. Bloed en albast, het blijkt een wonderbaarlijke symbiose op te leveren.

Ze keert terug naar tekeningen. Naakte lichamen vanuit verschillende posities waargenomen. Ongedefinieerd, anoniem, hierdoor ook universeel. Ze leert met het bloed om te gaan op het gepolijste albast. De verschillende wijzen waarop het droogt, de mogelijke banen die het trekt op het ruige oppervlak, de kleurpatina die het ijzer in het bloed op de drager achterlaat. Ze ontdekt het effect dat de leeftijd van het bloed heeft op het eindresultaat, hoe verschillende soorten bloed verschillend stollen. Een proces dat ze snel meester wordt.

Zo ontstaan langzamerhand ook reeksen binnen de reeks. Ze hebben allen hetzelfde onderwerp, zijn uit dezelfde materialen vervaardigd, toch hebben sommige werken onderling een specifieke uitwerking, zijn ze op dezelfde manier intens. Ze zo gegroepeerd te zien merk je het pas, hoe coherent de reeksen zijn, hoewel elk werk apart op een eigen specifieke manier onafwendbaar aanwezig is.

Beelden van een rauwe schoonheid, die het mentale bloeden helpen te stelpen.

© Sofie Muller, zonder titel, courtesy Sofie Muller / Geukens & De Vil


De nieuwe reeks van Sofie Muller zal vanaf 16 mei te zien zijn bij Geukens & De Vil, Antwerpen in een groepstentoonstelling met Oxana Shachko en Katya Ev, gecureerd door Azad Asifovich

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Mooi werk! Maar waarom bloed? Wat voegt het toe? Dit effect krijg je ook met de daar voor bestemde medium? Vindt het eerder bizar dan bloedstollend.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X