Er zijn kunstenaars die doorheen hun carrière op subtiele manier evolueren, waarvan de essentiële kenmerken onveranderd lijken, om het even welke stijl of thema ze aanhalen. Anderen breken resoluut met eerder gehanteerde stijlen of thema’s, alsof hun artistieke persoonlijkheid zich had ontdubbeld.
Precies in het midden tussen deze uitersten bevinden zich kunstenaars als Guy Baekelmans. De term ‘constructivist’ zal het meest met hem geassocieerd worden, nochtans vormde deze stijl slechts een –relatief korte- fase in het oeuvre van deze kunstenaar die er een levensvorm van heeft gemaakt om zichzelf permanent heruit te vinden.
“Ik besefte langzamerhand dat leven op zich een proces van transformatie is, een aaneenschakeling van aanvaarden, kiezen, uitdagingen en zo meer. Op een bepaald punt van deze middelpuntzoekende ontdekkingstocht vind je dan een kern van waaruit je weer in volle vrijheid kan uitdijen”, schrijft Baekelmans in de introductie van zijn overzichtsboek, dat uitkwam ter gelegenheid van zijn retrospectieve bij Felix Art in Drogenbos.
Dit inzicht bekwam Baekelmans door zijn contact met het Boeddhisme in de jaren ’80. De constante transformatie, het eeuwige hernieuwen is sindsdien zijn handelsmerk geworden, zo lijkt het wel. Architecturale elementen slopen zijn werk binnen, gaandeweg kwamen zachtere, gekromde lijnen zijn abstracte geometrische vormen begeleiden. Sinds kort legt hij zich terug toe op fotografie, waar hij zijn carrière mee begon. Zou het de cirkel vervolledigen?
Niettemin is zijn hand steeds herkenbaar. Wie het boek helemaal doorneemt, waarin de verschillende fases duidelijk aan bod komen, zal toch een indruk van uniciteit gewaar worden. Om het even welke richting de kunstenaar uitgaat, het blijft ontegensprekelijk een authentieke Baekelmans. Alle transformaties ten spijt blijft de kunstenaar trouw aan zichzelf.
Dat merk je snel op de tentoonstelling die galerij Van der Planken nog tot 10 juni aan Baekelmans wijdt, en die zich toelegt op 3 essentiële fases uit het oeuvre: de jaren 60-70 met abstracte vormen en felle kleuren, de zuiver constructivistische fase met strakke geometrische vormen en meer recent werk met de gekromde lijnen en esthetische kleurvlakken.
Het loont zeker de moeite om voor de werken zelf te staan. Pas dan komt de immense diepte van de werken, de essentie ervan, opborrelen. De selectie biedt alleszins een mooie gelegenheid om de rijkheid van het werk van Baekelmans te (her)ontdekken.
De tentoonstelling loopt nog tot 10 juni bij Galerij Van der Planken, Riemstraat 12 te Antwerpen. Zeker een aanrader!
(het boek “Guy Baekelmans, een spirituele reis”, is tevens te koop in de galerie)
- Vanessa Van Meerhaeghe: De taal van de kunst als bevrijding van de maatschappelijke blik - juni 14, 2025
- (open brief) Mevrouw de minister, u vergist zich - juni 14, 2025
- Zet jouw kunstevent deze zomer in de schijnwerpers! - juni 11, 2025