‘Third Eye’, de tweede monografie van het werk van Luc Dondeyne, verschijnt op 17 november

“Luc Dondeyne schildert een realiteit die het midden houdt tussen de tastbare werkelijkheid van alledag en de virtuele werkelijkheid van reclame en media. Met zijn verhevigde schilderijen legt Dondeyne als een milde anarchist een zachtjes tikkende tijdbom onder het zorgeloze dagelijkse leven”, aldus Eric Rinckhout over het werk van de Genkse kunstenaar Luc Dondeyne.

Wellicht zou je achteloos zijn werk voorbij wandelen mocht slechts een ervan aan de muur hangen. Om de essentie van zijn werk in te schatten heb je meerdere, misschien vele van zijn werken nodig. Dan pas ontdek je dat de ogenschijnlijk banale taferelen steeds een mysterie bevatten, zijn het door de grillige vormen die hij op het doek tovert, of de felle, nagenoeg fauvistische kleuren die hij gebruikt en het geheel steevast een surrealistische toets bieden. Een eigen, aparte stijl, die je pas gaat gewaarworden wanneer je doorheen zijn oeuvre dwaalt.

Daar zijn boeken een uitstekend middel toe. Third Eye, dat op 17 november verschijnt, is de tweede monografie van het werk van Luc Dondeyne. Een mooie, tactiele manier om zijn werk te (her)ontdekken en aan te voelen. De titel is niet toevallig gekozen. Zoals Diana Wind in haar voorwoord uitlegt is het concept van het derde oog nauw verwant met de kunst van Dondeyne, niet enkel als camera waar hij constant mee op zoek gaat naar basismateriaal voor zijn doeken, maar ook als manier om naar de wereld te kijken: “Als je derde oog zich opent, ben je gevoeliger voor licht en zie je kleuren feller. Een actief derde oog verandert je blik op de wereld en je persoonlijkheid.” Het zou verklaren hoe Dondeynes werk uiteindelijk een verhevigde -misschien ook in de betekenis van meer verheven realiteit- aanbiedt in zijn werk.


De presentatie van het boek gaat gepaard met de opening van de tentoonstelling AS IFS ((vingerschilderijen) op 17 november bij Galerie Transit in Mechelen. De tentoonstelling loopt nog tot 22 december. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X