“In search of the plot”, Bart Vandevijvere jazzt visueel op het ritme van het leven zelf, ook al is er geen plot in zicht. Tot 14 maart te zien bij Shoobil, Antwerpen

In zijn wereld ontstaat, kantelt, wentelt elk moment en is elk houvast voor even een nieuwe ontdekking. Een kettingreactie aan ervaringen ontstaat. Een vage bestemming wordt vooral een verbindende trip naar een oprechte tegenwoordigheid“, schrijft Els Wuyts in haar begeleidende tekst over de expo van Bart Vandevijvere, die 7 februari van start gaat bij Shoobil. Het schetst mooi de verschillende lectuurniveaus wanneer je voor een werk van Bart Vandevijvere staat: alles wemelt er, tuimelt er in dynamische, elkaar overlappende perspectieven, niettemin vind je er talrijke rustpunten, momenten waarop jouw waarneming een ‘nu’-moment beleeft, al is het een vluchtige, en kan je het best ten volle aangrijpen voordat het je terug ontglipt.

Het klinkt jazzy, en dat is het ook: het zoeken naar uitvalsbasissen, een grondtune als leitmotiv, waarop genoeg ruimte en vrijheid wordt gecreëerd om een eigen, specifiek gevoel aan toe te voegen. “Het zoeken naar oplossingen om de steeds beschikbare en oneindige vrijheid als beeldend kunstenaar te beteugelen, vormt een rode draad doorheen zijn werk“, schreef Koen Vandamme over het werk van Bart. Het had evengoed kunnen geschreven worden over het legendarische album Kind of Blue van Miles Davis, wat Koen ook enigszins deed: “de compositie valt samen met de uitvoering.” Het werk màken, is het beleven, het werk zien, of, in het geval van Miles, is het ervaren. Beide percepties zijn echter nauw met elkaar verweven.

Je hoeft er geen eindeloze analyses voor te lezen. Het hoog gehalte aan al dan niet beteugelde vrijheid spat van het doek, ook al versta je er niets van, misschien vooral dan. Het werk van Bart vormt een open uitnodiging om de vrije loop te laten aan jouw gevoelens, op het eenvoudige ritme van een natuurlijke groove.

Zijn schilderijen verhalen zelf de weg die ze aflegden, wandelen hun eigen parcours langs onzekerheden, over bulten en bobbels, gestokt door onvoorziene of zelf uitgelokte dwalingen.” (Els Wuyts)


De expo In search of a plot met nieuw werk van Bart Vandevijvere loopt nog tot 14 maart bij Shoobil Gallery. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X