Nowness: Anna Dickinson, het intieme gesprek tussen licht en materiaal

In een intieme reportage van NOWNESS werpen we een blik op het werk van de Britse kunstenaar Anna Dickinson, bekend om haar sculpturen die de interactie tussen licht en materialiteit onderzoeken. Met 45 jaar ervaring in het vak, deelt Dickinson haar creatieve proces, inspiratiebronnen en de diepere filosofie achter haar werk.

Dickinson ziet de relatie tussen glas en licht als een voortdurende dialoog. “Glas heeft de hele tijd dit gesprek met licht,” zegt ze, en beschrijft hoe het licht haar sculpturen tot leven brengt, waardoor ze een dynamisch en steeds veranderend karakter krijgen. Haar fascinatie voor de veelzijdigheid van glas komt tot uiting in haar streven om de vele ‘persoonlijkheden’ van het materiaal te onthullen.

Haar creatieve reis begon op 15-jarige leeftijd, na een moeilijke schooltijd waarin ze zich ontwikkelde tot een “eersteklas dagdromer.” Haar dyslexie heeft haar creativiteit op een unieke manier gevormd, waardoor ze uitdagingen omarmt en voortdurend op zoek is naar nieuwe manieren om haar grenzen te verleggen. “Ik kan me nogal gaan vervelen als ik niet op de een of andere manier word uitgedaagd,” zegt ze, en benadrukt haar behoefte aan technische en esthetische uitdagingen.

Dickinson is gefascineerd door de energie die vrijkomt wanneer verschillende materialen samenkomen. “Er is iets met de energie die ontstaat wanneer je twee materialen samenvoegt,” zegt ze, en beschrijft de ‘zoem’ die ze ervaart wanneer materialen in harmonie zijn. Het creëren van deze harmonie is een uitdaging waar ze veel tijd aan besteedt, maar het is de moeite waard voor het gevoel van voltooiing dat het brengt. Evengoed wil Dickinson iets teweeg brengen bij de toeschouwer: “Ik wil dat de stukken een gesprek aangaan met de persoon die ernaar kijkt,” zegt ze, en benadrukt haar streven om een aandachtige en intieme ervaring te creëren.

Haar creatieve proces is er een van reflectie en verfijning. “Soms kan ik twee jaar nadenken over een stuk,” zegt ze, en benadrukt het belang van tevredenheid en ontevredenheid in haar werk. Ze streeft naar een punt van comfort en voltooiing, waar ze het gevoel heeft dat ze niets meer kan toevoegen om het stuk te verbeteren.

Deze mooie reportage biedt een waardevol inzicht in de denkwereld van Anna Dickinson, een kunstenaar die met haar sculpturen de grenzen van licht en materialiteit verkent en ons uitnodigt om de wereld om ons heen met nieuwe ogen te bekijken.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op