STROOK brengt ode aan Van Eyck

In het kader van het themajaar OMG! Van Eyck was here brengt Belgisch kunstenaar STROOK met een tweeluik in de Braderijstraat zijn ode aan Van Eyck en het Lam Gods. Eerder gingen straatkunstenaars Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hem voor.

Eerste diptiek

In het kader van het themajaar nodigde de Stad Gent een aantal internationale topartiesten uit de streetartscene uit om een muur in de historische binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd door het Lam Gods. Hoewel zijn stijl en monumentale werken op het eerste gezicht mijlenver van die van Jan van Eyck staan, ging de kunstenaar de uitdaging aan.

Stefaan De Croock, zoals de kunstenaar echt heet, gebruikt zijn fascinatie voor de ruimtelijkheid en de dialogen in het Lam Gods als uitgangspunt voor het nieuwe werk op de zijgevel van B&B Great Gent. Het is trouwens de eerste keer dat STROOK een tweeluik maakt.

Dialoog uit sloophout

De diptiek bestaat uit twee gestaltes diagonaal tegenover elkaar. Op die manier speelt de kunstenaar met ruimtelijkheid en creëert hij dialoog van één persoon die in de spiegel kijkt, in confrontatie met zichzelf. Het sloophout voor zijn creatie recupereerde STROOK op uitzonderlijke locaties in Gent, zoals de Sint-Baafskathedraal, LUCA School of Arts, een voormalig supporterscafé van KAA Gent en de Leopoldskazerne.

STROOK aan het woord

Naast STROOK lieten ook al andere grote namen zoals Hyuro, Pastel en Isaac Cordal hun creativiteit los op de stad.In augustus 2019 maakte de Argentijnse Hyuro een muurschildering in de buurt van Sint-Jacobs. Nog geen maand later zakte landgenoot Pastel naar Gent af om de achtergevel van Kuiperskaai 14 te transformeren. Begin 2020 maakte de Spaanse artiest Isaac Cordal een moderne interpretatie van Adam en Eva en verspreidde 15 paar miniatuurbeeldjes over de hele stad.

De Lam Gods-street art maakt deel uit van de OMG! Seven Senses Tour, een stadswandeling die deelnemers Gent door de ogen van Jan van Eyck laat beleven. De Seven Senses Tour gaat, als de coronamaatregelen het toestaan, in de zomer van 2020 van start.

Meer info: https://visit.gent.be/nl/omg-van-eyck-was-here


Strook staat op plaats 39 in onze lijst van meest invloedrijke kunstenaars in België. Klik hier voor alle info.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X