Een stukje Belgische kunstgeschiedenis in Bali: het verhaal van Adrien-Jean Le Mayeur

In 2019 werden bij Sotheby’s in Hong Kong drie werken geveild van de Belgische impressionist Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès. Misschien wat onbekend in zijn geboorteland, België, maar zeker een blijvende ‘waarde’ (in sentimentele zin) voor de Aziatische kunstliefhebbers.

Het moet gezegd, het blijft een mooi verhaal. Hij is geboren als telg van een vermogende, aristocratische familie in Brussel, met een vader die enige bekendheid genoot als schilder van marines. Hijzelf schilderde van jongsafaan, eerst in een herkenbare Westers-impressionistische stijl maar, getroffen door de grauwheid van de Grote Oorlog, ging hij gaandeweg meer op zoek naar vrolijkere kleuren, om al snel in de ban te geraken van Gauguin.

Hij volgde de voetsporen van de meester in Haïti, maar raakte uiteindelijk volledig betoverd wanneer hij in 1932 in Bali geraakte. Niet enkel het zonlicht maakte dat hij er uiteindelijk bleef tot aan zijn dood in 1958, hij vond er tevens zijn vrouw en muze voor zijn werk, dat voortaan gevuld zou zijn met licht en dense, dynamische composities. Deze werken vonden eerst enthousiaste kopers op het Europese continent, maar gaandeweg ook meer en meer Aziatische kunstliefhebbers.

Tijd om even terug te blikken op het leven en werk van de man, of, mocht je hem nog niet kennen, om hem te ontdekken. De eerste reportage liet Sotheby’s maken naar aanleiding van de openbare verkoop van drie werken van Le Mayeur in 2019, die jarenlang in privécollecties vertoefden (en nu wellicht in andere privéhanden zijn terechtgekomen). De tweede is een (jammer genoeg afgeknapte) reportage van de Indonesische televisie over het museum dat na de dood van zijn vrouw in hun huis in Sanur (Bali) is opgericht. Het geeft alleszins mooi de sfeer weer van deze unieke plek, die uiteindelijk ook relevant blijft voor de Belgische kunstgeschiedenis…

“There are three things that I love: beauty, sunlight and silence” – Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X