B-Coöperation, kunst en natuur in het werk van Jef Faes, nog tot 23 februari bij Shoobil Antwerpen

Kunst kan vele vormen aannemen. Misschien ligt de essentie van kunst wel in het doorbreken van patronen, het losweken van de enge grenzen van wat we als kunst aanzien. Het is in ieder geval gedurfd, moedig zelfs, om er de grenzen van te verkennen. Langzamerhand sluipen technologische ontwikkelingen als artificial intelligence, virtual reality, augmented reality de kunstwereld in. Wetenschap beïnvloedt kunst, misschien wel -hopelijk zelfs- met terugwerkende kracht.

Het kan ook eenvoudiger. Natuurlijker. Zo toont ons het werk van Jef Faes, wiens werk een vorm van samenwerking beoogt tussen kunstenaarschap en, in zijn geval, samenwerking met insecten. Bijen vooral.

In 2008 raakte hij voor het eerst gefascineerd door de pracht van natuurlijk gebouwde honingraten. Hij zag direct het verband tussen zijn creaties en die van de honingbijen. Hij kwam snel in contact met Geert Verbeke, die zelf, als verzamelaar en curator, vaak de grenzen tussen kunst en wetenschap verkent. Geert was zo enthousiast over het werk van Jean dat hij de serres van de Verbeke Foundation openstelde voor de kunstenaar.

Het proces heeft iets romantisch, in zekere zin. Back to nature, als uitgangspunt om kunst te maken, om de natuur zelf kunst te laten maken. Zij het met een twist… Zo viel het de kunstenaar op dat in Frankrijk een vreemde kleur zat in de honing die de bijen produceerden. Uit onderzoek bleek dat de kleur voortkwam uit een fabriek van M&M in de buurt, waar ze de suikers vonden die ze opsloegen in hun raten.

Het samenspel tussen deze natuurlijke elementen en de meer geometrische, nagenoeg grafische elementen die Jef Faes erin verwerkt levert op zijn minst intrigerende en verfrissende kunst, die volgens curator Simon Delobel van Art Center Hugo Voeten zelfs tot een nieuwe stroom van avant-garde behoort.


De expo B-Coöperation loopt nog tot 23 februari bij Shoobil Gallery in Antwerpen. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X