De ronde van Vlaanderen volgens Berlinde De Bruyckere

Het kunstwerk ‘Honte, 2018-2019’ van de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere is binnenkort voor drie jaar te vinden in de Drongenhofkapel in het Patershol. De kapel wordt enkele keren per jaar opengesteld zodat bezoekers van het kunstwerk kunnen genieten. Tegelijkertijd loopt nog tot begin 2021 de focustentoonstelling Onschuld kan een hel zijn in het Antwerpse Middelheimpark.

Overal langs Gods wegen komt men kunstwerken van Berlinde De Bruyckere tegen. Een mens zou van minder gelukkig worden. In het Antwerpse Middelheimmuseum kan je nog tot zondag 21 februari terecht voor de focuspresentatie Onschuld kan een hel zijn. Het uitgangspunt van deze kleine tentoonstelling is een archiefmap met schetsen, werkfoto’s en uitgeschreven projectvoorstellen van Berlinde De Bruyckere. Deze map diende als werkinstrument tijdens de voorbereiding van haar gelijknamige Middelheimtentoonstelling in 1995. In 2020 vormt de map de basis om het creatieve proces van deze kunstenaar te onderzoeken.

In Gent wordt op haar beurt de Drongenhofkapel in het Patershol, ook gekend als de Kapel Norbertijnen, gedurende 3 jaar ter beschikking gesteld van Studio Berlinde De Bruyckere, die er het kunstwerk ‘Honte, 2018-2019’ plaatst, een loden veulen dat rust op een massief leistenen rotsblok.

‘Honte, 2018-2019’ (foto: Myrjam Devriendt)

‘De overeenkomst met de Stad Gent biedt een unieke kans om het monumentale werk ‘Honte, 2018-2019’ in een ingetogen en intieme kunstruimte tentoon te stellen. De kapel is niet vrij toegankelijk, maar Studio Berlinde De Bruyckere zal er kleinschalige evenementen (lezingen, performances, …) organiseren waarbij bezoekers het kunstwerk kunnen bewonderen. De kapel wordt bovendien tweemaandelijks op zondagvoormiddag opengesteld voor het publiek, en ook gegidste bezoeken behoren tot de mogelijkheden.

Meer info vindt u op:
https://stad.gent/nl/openingsuren-adressen/drongenhofkapel-monument
https://www.middelheimmuseum.be/nl/berlindedebruyckere

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X