‘to pieces’, laatste weekend van Elfriede en Hedwig Brouckaert bij Jan Dhaese

Na het overlijden van har zus twee jaar geleden vond Hedwig Brouckaert talrijke tekeningen van haar. Ze wist dat Elfriede met collage’s bezig was, maar had geen idee van de tekeningen. Ze vond ze zo krachtig en vrij dat het idee ontstond om ze in dialoog te laten treden met haar eigen werk. Dit nam vorm in de tentoonstelling ‘to pieces’ dat tot 8 oktober te zien is bij galerij Jan Dhaese.

Als jonge vrouw werkte Elfriede als afwasser en begon ze het gebroken servies te gebruiken om mozaïekstukken te maken. In de loop der jaren, met de onvermoeibare hulp van haar vader – die zelfs een extra kelder groef om alles te stockeren – verzamelde ze een prachtig arsenaal tegels met ontwerpen vanuit de jaren vijftig tot nu. Ze werd zeer behendig in het zware werk de tegels te breken en te snijden, en geleidelijk werd haar werk complexer tot het installeren van muren in douches en badkamers.

Tijdens haar korte leven had Elfriede te kampen met een zware geestesziekte, toch gaf ze uitdrukking aan haar diepe liefde voor het leven en de mensen rondom haar, evenals de wens door de samenleving geaccepteerd te worden alhoewel die haar vaak met weinig respect behandelde. Ze had periodes van intense creativiteit en productiviteit. Haar werk weerspiegelt echter niet de demonen die haar achtervolgden, integendeel, door haar verfrissend gebruik van kleur, haar elegante en levendige composities, straalt het haar diepe zin voor schoonheid en harmonie uit.

Het mozaïekwerk van Elfriede Brouckaert is tegelijkertijd gedetailleerd en majestueus. En het is juist de gebrokenheid die het de perceptie van fragiele schoonheid verleent, de ruimte tussen de tegeltjes is net zo essentieel als de mozaïek stukjes zelf. Onze dagelijkse interacties worden onbewust vaak geleid door hoge eisen van perfectie, maar is het gebrokene niet net een essentieel deel van de menselijke conditie?

(Tekst gebaseerd op de brochure van de expo)

brouckaert3

‘Flesh of Light (I)’, Hedwig Brouckaert, 2017

brouckaert2

‘Stars under the Sea’ Elfriede Brouckaert

brouckaert1

‘Hoofden’, Elfriede en Hedwig Brouckaert, 2000-2015

brouckaert4

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X