“Of mice and men”, een heerlijk eclectische groeps-tentoonstelling bij Verduyn Gallery

Het helpt wanneer je als kunstgalerij verschillende ruimtes ter beschikking kan stellen van de kunst die je toont. Des te meer wanneer je verschillende sferen wilt oproepen, of heel verschillende kunstenaars tentoonstelt. De vijf ruimtes van Verduyn Gallery verlenen zich uitermate voor het oproepen van een brede waaier aan gevoelens. Elk biedt de kijker een specifiek ecosysteem, zo lijkt het soms.

Ook met haar tentoonstelling Of mice and men dat op 15 mei opent lijkt het alsof Stefanie Verduyn vier verschillende expo’s heeft opgebouwd. Zes, als ik de zolder en de tuin meereken.

In de onlangs omgebouwde schuur, die op de vorige expo werd geopend met fantastisch werk van Ulrike Bolenz, staat nu een knappe wisselwerking tussen werken van Karel Thienpont en Tamara Van San. Ze passen wonderwel bij elkaar. Hoewel ze heel verschillende kunst maken lijkt het op het eerste gezicht voort te spruiten uit een impulsieve, ongecontroleerde creatiedrang, maar is bij nader inzien uiterst secuur en zorgvuldig opgebouwd om het beoogde effect te bekomen. Zo schuilt achter de je m’en foustisme- houding van Karel duidelijk een intrigerende diepere bodem, die zich slecht moeilijk laat vangen, maar die je onmiddellijk intuïtief aanvoelt.

foto’s: TheArtCouch

In het tweede gebouw word je verwelkomd door het werk van de Duitse kunstenaar Peter Kohl, dat even rebels als vrolijk oogt, en perfect matcht met het werk van Karel Mechnig. Maar -voor mij althans- vormen de twee werken van de taiwanese Lo Chang Peng in de linkerzaal het hoogtepunt in dit deel van de expo. Zijn hyperrealistische schilderijen op hout stralen met een bedwelmende, mysterieuze gloed die nog lang blijft nazinderen.

foto’s: TheArtCouch

Links in het hoofdgebouw houdt Stefanie het minimalistisch, met twee werken van Greet Desal en een installatie van Gino Lucas, een kunstenaar die wat mij betreft wat verder onderzoek verdient. De opstelling van de ruimte nodigt uit om een tijdlang in alle rust in een hoekje te verpozen en het geheel in zich op te nemen, al loont het zeker om de rijke details in de werken van Greet van naderbij te bekijken. De ruimte rechts wordt volledig ingepalmd door Nick Ervinck, met een harmonieuze combinatie van beeldhouwwerk en tekeningen. Het zijn vooral zijn tekeningen die me troffen, ik heb nu eenmaal een zwak voor deze stiel. Half studie, half beeld ‘an sich’, ze stralen alleszins zowel elegantie als intens vernuft uit.

foto’s: TheArtCouch

In de traphal kruis je de kleine portretten van Peter Stevens Caraballo, elk vertrekkend van hetzelfde oerbeeld maar rijkelijk gevarieerd afgewerkt, waardoor het de allures krijgt van een bijzondere totaalinstallatie. De zolder wordt ingenomen door een groots werk van Francesca Casu, een kunstenares die mij totdusver onbekend was maar wiens narratieve kwaliteiten en rijke symboliek me onmiddellijk noopte tot een verder onderzoek naar haar oeuvre.

foto’s: Verduyn gallery

In totaal zijn er 14 kunstenaars te zien op de expo, wat op het eerste gevoel veel lijkt, maar door de slimme opstelling in de verschillende ruimtes krijgen ze allemaal genoeg ademruimte om volop van te genieten…


Of mice and men loopt van 15 mei tot 3 juli bij Verduyn Gallery. Klik hier voor alle info!

Deelnemende kunstenaars: Steven Peters Caraballo, Francesca Casu), Greet Desal, Marc Janssens, Peter Kohl, Gino Lucas, Karel Mechnig, Lo Chan Peng, Andreas Senoner, Karel Thienpont and Tamara Van San. BUITENBEELDEN: Stief DeSmet, Nick Ervinck and Pieter Obels

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Stond gepland vandaag maar zal later Worden. Ziet er zeer goed en komst weldra.

    Luc Smessaert 61
    Maldegem

    Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op