Parazart #1, een duo-tentoonstelling waar toeval een grote rol speelt. Tot 26 april in Stichting IJsberg, Damme

Parazart wordt morgen officieel geopend. Met dit nieuwe initiatief wil de Stichting Ijsberg telkens twee kunstenaars tonen die in overleg nieuw of bestaand eigen beeldend werk in één ruimte samenbrengen. Het doel is om het toeval (par hasard) de grote rol te laten spelen. “Hun taal en beeld ontmoeten elkaar en nodigen de bezoeker uit tot reflectie”, aldus initiatiefnemer Jan Moeyaert.

Voor de eerste editie werden Peter Troucheau en Claude Dendauw uitgenodigd.

Peter is naast kunstenaar tevens verpleger op de spoeddienst. De ellende die hij er meemaakt druipt in zijn werk, al zal je het niet meteen merken. “Niet alles hoeft verteld te worden”. Zijn werk kan gelezen worden als een gevoelige maar abstracte reflectie op wat hij beleeft. Een eeuwige zoektocht naar evenwicht, harmonie, stilte in zijn hoofd.

Claude vat zijn werk aldus samen: “A story of bittersweet memories of unexpected but important things that have happened in a lifetime.” Met zijn Meeting Point verwijst hij naar de voortdurende veranderingen die een omgeving ondergaat, maar ook naar de ongemakkelijkheid die gepaard gaat met het aanknopen van een gesprek met mensen die men kent, of met onbekenden. Zijn Aftastingen zijn dan weer tijdelijke installaties die zich aanpassen aan de ruimte om zich heen. Bomen, takken en andere objecten worden omzwachteld in windsels. Zo verwijst hij naar het verzorgen, het helen, maar dan van niet zichtbare verwondingen.

Bij elke gelegenheid worden tevens ateliers en bijeenkomsten gehouden om het publiek rechtstreeks in contact te brengen met de kunstenaars en hun werk.


Parazart #1 vindt plaats van 15 februari tot 26 april in Stichting Ijsberg te Damme. Op 8 maart, zondag 22 maart, zondag 26 april houdt Peter Troucheau er zijn atelier. Klik hier voor alle info!

De tentoonstelling loopt overigens samen met de zesde editie van GGG (Getekend, Geschreven, Gedrukt), een documentaire tentoonstelling dat beeldende kunstenaars en schrijvers samenbrengt. Elk duo realiseert voor de expo een in-situ-XXL-werk in de vorm van een tijdelijk fresco: ‘De Muur’. Elke GGG krijgt bovendien auditieve en visuele aandacht op het Poëzieparcours langs de Damse vestingen en op de groeiende ‘Stenen woordenwandeling’ in het historisch centrum van de stad.

Twee mooie redenen om een daguitstap naar Damme te plannen.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X