Reflecteren over onze menselijkheid… Peter Land bij Keteleer Gallery

Bij Keteleer Gallery opent vandaag (7 maart) een tentoonstelling van de Deense kunstenaar Peter Land. Land verkent in zijn werk het onderbewustzijn en het zelfbeeld, door de grens te vervagen tussen herinnering en expressie, kinderspel en nachtmerrie, wanhoop en idylle. Veel van zijn werken vinden hun oorsprong in zeer persoonlijke ervaringen maar zijn tegelijkertijd universeel gericht in hun kritische standpunt tegenover een door perfectie geobsedeerde maatschappij. Land gebruikt – maar waarschuwt ons eveneens voor – clichés, en al zijn schijnbaar lichtvoetige werken dragen altijd een serieuze boodschap. Zijn werk wekt dan ook gevoelens van existentiële vervreemding en verwondering op, en laat de kijker verward maar geamuseerd achter.

In dit proces laat hij het niet na ook zichzelf als kunstenaar te hekelen. Neem de sculpturen Selfportrait as a fountain bijvoorbeeld. Het zijn zelfportretten van de kunstenaar waar, zoals bij een fontein, uit verschillende gaten water vloeit, als symbool voor de vrije stroom aan ideeën waar het publiek een kunstenaar vaak mee associeert, maar wat in de realiteit vaker niet dan wel het geval is. The Plan biedt dan weer een mooie illustratie van hoe de mens altijd het perfecte plan probeert te bedenken, in de hoop dat het onvoorspelbare zou kunnen vermeden worden. Toeval en ongelukjes spelen echter vaak een grotere rol in het vormen van onze realiteit. Geen ruimte laten voor improvisatie of de dingen niet nemen zoals ze komen, zorgt ervoor dat de mens zichzelf beperkt en buitensluit van de mogelijkheid op ware creativiteit en vernieuwing.

Zo confronteert de kunstenaar ons met onze eigen ‘al te menselijk’- heid en herinnert hij ons eraan hoezeer we bezig zijn met onze identiteit en hoe die misschien meer wordt bepaald door onze mislukkingen dan door succes.

Een interessante ontdekking:

(Courtesy Peter Land & KETELEER GALLERY, foto’s: Denis Decaluwé)


Peter Land, Die dumme Dänen loopt van 7 maart tot 3 mei bij Keteleer Gallery in Antwerpen. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X