‘Rufus Gallery’, een nieuwe kunstgalerij die een heel eigen stempel wil drukken

Sommige kunstgalerijen sluiten, anderen openen dan weer -gelukkig maar- de deuren. En dat kunnen we enkel toejuichen! We spraken vandaag even met Jens Versprille, die eind vorig jaar zijn eigen galerij opende, Rufus Gallery, in de bloeiende Gentse buurt de Dampoort.

(TAC): Jens, wat maakt jouw galerij zo bijzonder?

(JV): De galerij is opgestart vanuit mijn eigen background als vormgever, alsook mijn interesse in beeldende kunst met een sterk grafische inslag. Er is weinig podium en aandacht voor deze kunstvorm vond ik, al zeker in Gent, dus wil ik met dit initiatief dit meer aan een breder publiek kenbaar maken.

(TAC): Gaat het dan enkel om grafische kunstenaars?

(JV): Ah neen. Mijn uitgangspunt kan vele vormen aannemen. Zo zal ik onder meer street art, illustratie en heel sporadisch fotografie aan bod laten komen, zij het dan kunstenaars die een specifiek oog hebben voor de grafische vormelijkheid in hun werk. Totnogtoe heb ik tentoonstellingen gehouden met werk van Edouard Schneider en Pieter Van Eenoge, binnenkort stel ik werk van Eliza Pepermans tentoon, wat aantoont hoe eclectisch het uitgangspunt vorm kan aannemen. Al zal ik vanuit mijn eigen achtergrond als vormgever in mijn selectie steeds oog hebben voor hoe deze kunstenaars hun eigen verhaal vertellen, in een kunstvorm die nog teveel miskend wordt.

(TAC): Hoe denk je je stempel te kunnen drukken in de kunstmarkt?

(JV) Ik wil vooral jonge of minder bekende kunstenaars in beeld brengen, mensen met wie ik een affiniteit heb gezien mijn background als grafisch vormgever, en daarmee de bezoekers blijvend verrassen. Het programma van de galerij zit voor de komende maanden al vol, maar op termijn denk ik erover om bijvoorbeeld een groepstentoonstelling te organiseren met enkel vrouwelijke kunstenaars, of aan manieren om kunst op andere manieren aan een breder publiek te brengen. De kunstmarkt wordt sowieso meer cross-mediaal, of je het nu wilt of niet, het gaat al lang niet meer om individuele werken aan te kopen via een galerij. Ik denk hier vaak over na en heb al concrete plannen om deze richting uit te gaan, al zal ik deze nog niet meteen verklappen…


Tot 19 januari loopt bij Rufus Gallery de tentoonstelling “Grids and Tits and Other Bits” met werk van Pieter Van Eenoge. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X