Turnhoutse Warande duikt DE NACHT in – Expoflits #09

Vele kunstenaars hebben zich ooit laten inspireren door de nacht. Het meest bekende voorbeeld is wellicht ‘Nighthawks’ van Edward Hopper. Donkere stegen en buurten in steden geven een onbehaaglijk gevoel, terwijl de nacht op het platteland betovert met eindeloze sterrenhemels. Mystiek en mistroostig tegelijk: de nacht laat niemand onberoerd.

De curatoren van ‘De Nacht’ lieten zich inspireren door het werk van meer dan dertig kunstenaars en brengen hen tijdens deze tentoonstelling in contact met de nacht, maar ook met elkaar.

Onze highlights:

/1/ Hans Op de Beeck – Location I (1998)

Kunstenaar Hans Op de Beeck woont en werkt momenteel in Brussel, maar de wieg van deze kunstenaar stond in Turnhout. ‘Location I’ toont een schaalmodel van een verlaten kruispunt bij nacht. Mens en auto zijn verdwenen. Alleen de functionerende verkeerslichten tonen dat de tijd niet verstild is. Het geheel vormt een balans tussen de schoonheid van de nacht en het onwezenlijke ervan.

/2/ Felix De Clercq – That is just how it is (2020)

Felix De Clercq – That is just how it is (foto Artmonitor.be)

De jonge Belgische kunstenaar (°1997) werkt vooral met olieverf. Zijn werken laten zich vaak lezen als kortverhalen waarin hij zelf een rol speelt. Felix zelf verwijst naar het werk van de Nederlandse schrijver Gerard Reve, die bekend staat om de beklemmende sfeer in zijn boeken vol frustraties en immanente verlangens.

/3/ Laetitia Molenaar – Summer Evening (2012)

De Nederlandse Laetitia Molenaar laat zich duidelijk inspireren door het werk van Edward Hopper. Voor haar foto’s maakt Molenaar eerst maquettes van ruimtes die ze vervolgens assembleert met studiowerk van modellen. Leuk detail is dat het licht in haar werk effectief ontstaat door een lampje in haar maquette.

// Ga dat zien!

…. want de curatoren zijn erin geslaagd om een prachtige tentoonstelling in elkaar te steken waarbij jonge en oudere kunstenaars, nationaal en buitenlands talent, schilderkunst en film in elkaar overvloeien tot een mix van nachtbeelden die je tot stilstand dwingen.
… geniet na afloop opnieuw van de prachtige virtuele rondleiding. Maar dan mist u wel het intimistische contact met de werken en de synergie die ze op elkaar uitoefenen.

Deelnemende kunstenaars

Nel Aerts, Fred Bervoets, John Bijnens, David Claerbout, Felix De Clercq, Bieke Depoorter en Mattias De Craene, Danny Devos, Brecht Evens, Francisco Goya, Joris Ghekiere, Harry Gruyaert, Soham Gupta, Dr. Hugo Heyrman, Wouter Huis, Pieter Jennes, Natasja Kensmil, Frans Masereel, Laetitia Molenaar, Andreas Mühe, Hans Op de Beeck, Thomas Ruff, Stefan Serneels, George Shiras, Ben Sledsens, Helmut Smits, Léon Spilliaert, Dennis Tyfus, Nele Van Canneyt, Fik van Gestel, Jan Van Imschoot, Johannes Vogl, Peter H. Waterschoot, Kohei Yoshiyuki.


PRAKTISCH
Expo ‘De Nacht’
Nog tot 13 december in De Warande, Turnhout
www.warande.be


#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Yves Joris

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X