Virtual Reality tentoonstellingen (#3): ‘Archive of thoughts’, Ronny Delrue bij Marie-Laure Fleisch

Van de nood een deugd maken… Redelijk wat tentoonstellingen zijn ook online in een nagenoeg ‘real life’ ervaring te bezoeken. Niet enkel grote musea overigens, ook lokale evenementen en galerijen passen Virtual Reality toe om hun bezoekers online een alternatief te bieden voor een fysiek bezoek aan de tentoonstelling. We gaan komende dagen op onderzoek uit…


Na de fel opgemerkte tentoonstellingen in het SMAK en de Centrale in Brussel, maakte Ronny Delrue zich op voor een wat meer intieme tentoonstelling bij Marie-Laure Fleisch. Deze opende op 7 maart, dus sommige kunstliefhebbers zullen het wel degelijk in levende lijve gezien hebben, voordat de maatregelen van kracht werden. Maar voor diegenen die nog van plan waren om te gaan, geeft dit 3D bezoek alleszins een mooi alternatief.

Verspreid over drie verdiepingen biedt de tentoonstelling alleszins een boeiend gestructureerde, narratieve inkijk in het werk van Ronny. De bovenste verdieping biedt een inkijk in zijn artistieke evolutie van 1997 tot 2020, als een chronologisch persoonlijk archief waarin duidelijk een aantal van de centrale thema’s in zijn werk op het voorplan komen.

De tweede kamer biedt dan weer een maar chaotisch beeld van zijn kunst, een mix van verschillende periodes en thema’s, die over de hele muur door elkaar werd gehangen, schijnaar ordeloos, misschien bedoeld als weerspiegeling van de “cacophony of visual information which represents the mental saturation which is omnipresent in contemporary life”, volgens de galerie.

De benedenverdieping is gevuld met Polaroidfoto’s door de kunstenaar bewerkt met Oostindische inkt. Op termijn zullen de foto’s vervagen, de inkt echter niet. Een reflectie over de efemere capaciteit van de mens om een herinnering, een verleden realiteit, voorgoed vast te grijpen: “This is akin to our own memory, which reconstructs details of events or experiences from a few hints that we have held onto over time.”

Gevoelige thema’s, wie beter dan een kunstenaar als Ronny Delrue om ze voor iedereen tastbaar te maken. Zelfs in 3D mist het zijn effect niet:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X