‘Water for my mind’, een intrigerende duo-tentoonstelling van Edith Ronse en Giovanni Winne

Ik gaf het reeds aan: persoonlijk vind ik duo-tentoonstelling hoogst interessant. Hoe twee kunstenaars een bepaald onderwerp vanuit een soms totaal verschillende hoek benaderen, hoe ze vaak inzichten uitwisselen om tot een gemeenschappelijke visie te komen, het kan niet anders dan spanning opleveren.

Vaak ook tot verrassingen. Het is op het eerste zicht zoeken naar de gemene deler tussen het werk van Giovanni Winne en Edith Ronse, die vanaf overmorgen onder de noemer ‘Water for my mind’ samen tentoonstellen bij CAPS. De furieuze, woelige zeeën van Giovanni kunnen niet meer (of beter) contrasteren met de gestyleerde, uitgepuurde beelden van Edith. De namen die Edith aan veel van haar werken meegeeft (‘Murky Water’, ‘Boven water’ en de titel van de tentoonstelling ‘Water for my Mind’) geven nochtans aan dat ze ook iets met water heeft, al is het niet meteen merkbaar. Misschien wijst dit op een heel diepe gemeenschappelijke inspiratiebron, of zelfs scheppingsdrang, die doorheen de materiële veruitwendiging ervan een heel ander, op het eerste zicht volstrekt tegenstrijdig resultaat oplevert.

Mocht ik op dezelfde gedachte willen verder gaan, en uiteraard wil ik dat, lijkt het me dat er nog wel meer raakpunten zijn. Giovanni vertrekt met zijn marines vanuit een Platonisch idee van ‘de zee’, die zich echter doorheen het artistieke proces mengelt met de zielstoestand waarin hij vertoeft op de moment van creatie. Daarin is zijn werk zowel abstract als expressief. Het werk van Edith, dat ik in alle eerlijkheid veel minder goed ken, zou wel eens hetzelfde procédé kunnen volgen, maar dan omgekeerd: het lijkt me dat ze, vertrekkende vanuit een welbepaalde gemoedstoestand, in staat is om dat gevoel in een universeel verstaanbare, essentiële vorm te gieten…

Ik kan me vergissen in deze analyse. Maar vast staat dat de tentoonstelling een uiterst originele, spannende wisselwerking belooft te worden.

 

De tentoonstelling ‘Water for my Mind’ loopt van 10 tot 27 mei in het Ruimte 35, Cobdenstraat 34 in Anwterpen, klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X