De route naar De Pont wordt herberekend – Expoflits #11

Wat is het resultaat van dertig jaar verzamelen? En hoe bekijken we deze collectie van vanuit deze turbulente tijden? in het Nederlandse Tilburg gaat de vorig jaar aangetreden directeur Martijn van Nieuwenhuyzen, de confrontatie aan met deze vragen. Nieuwe aankopen en zeldzaam getoonde stukken treden in dialoog met de bezoekers.

Het oude adagium indachtig dat een beeld meer zegt dan duizend woorden , heeft De Pont een prachtige documentaire online gezet die je gedurende een uur meeneemt doorheen het museum.

De Pont: ruimte voor kunst (2019)

Maar TheArtCouch gaat ook graag ter plekke om zelf een eigen oordeel te vellen. Het was opnieuw een moeilijke keuze om ons te beperken tot drie hoogtepunten, want kiezen is steeds opnieuw een beetje verliezen met klinkende namen als Marlène Dumas, Thomas Schütte, Bill Viola …

We besloten dan ook om te kijken of het museum ook de jongere museumbezoeker zou kunnen bekoren. Onze selectie bewijst dat kinderen absoluut zullen genieten van de aanwezige kunstwerken.

Onze highlights:

/1/ Rosemarie Trockel – Kinderspielplatz (1999)

De tentoonstelling De route wordt herberekend dankt haar naam aan dit kunstwerk. Volgens Van Nieuwenhuyzen verwijst het werk naar de niet-alledaagse omstandigheden waarin de kunstwereld zich bevindt: veerkracht en wendbaarheid zijn meer dan ooit nodig.

Voor kinderen is het werk een pretpark waar ze spijtig genoeg niet mogen aan komen. Maar ik denk dat vele volwassenen hetzelfde gevoel hebben.

/2/ Job Koelewijn, The Clockshop (2003)

Job Koelewijn: The Clockshop, collectie De Pont, Tilburg(foto Peter Cox)

Dit kunstwerk uit 2003 vormt het beginpunt van de tentoonstelling. Op het moment van bezoek stond de installatie stil. Een betere illustratie van de wereld die tot stilstand komt, kan je niet vinden. Zelfs de tijd verdwijnt achter gesloten deuren. Bij het vertrek schommelde de installatie zachtjes heen en weer. Een geruststellend gevoel dat de inertie ons nog niet volledig in de greep heeft.

/3/ Anish Kapoor, Vertigo (2008)

Vertigo, 2008, roestvrij staal, 218,5 x 464 x 89 cm

Oudere bezoekers zullen met nostalgie terugdenken aan de gelijknamige film van Alfred Hitchcock met een aan hoogtevrees lijdende James Stewart. Met zijn ‘Vertigo’ evoceert Anish Kapoor eenzelfde gevoel van desoriëntatie waarin zowel groot als klein zich laat onderdompelen.

// Ga dat zien!

… want Tilburg is dichterbij dan je denkt.
… De Pont is er opnieuw in geslaagd om met zijn collectie in te spelen op de noden van onze tijd en doet dit op een manier waarin zowel jong als oud zich kunnen herkennen.
… de architecturale omgeving nodigt bovendien uit om niet alleen naar de kunstwerken te kijken.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling De route wordt opnieuw berekend loopt nog tot 3 juni 2021.
Link: https://depont.nl/tentoonstelling/de-route-wordt-opnieuw-berekend

#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Yves Joris

Share This Post On

2 Comments

  1. Dan was de klokkenwinkel van Job Koelewijn wel gemaakt op de maat van de entree van Galerie Fons Welters, zo dat je er goed getimed langsheen moest wagen. Hendrik Driessen liet die gang nabouwen in de Pont, deze moeite is door Martijn van Nieuwenhuizen niet genomen. Bij deze opstelling loop je er om heen. Het werk is nu als een pop in een poppenhuis.
    Een curieus object, meer niet dus. Getemde kunst. Zonde.

    Post a Reply
  2. Beste, bedankt voor de extra duiding. Inderdaad een gemiste kans, maar langs de andere kant kan ik me voorstellen dat de ‘open’opstelling een terechte keuze is in tijden van Covid-19. De aparte ruimtes waar slechts 2 personen tegelijk werden toegelaten zorgden op een gewone donderdag al voor (beperkte) wachttijden. Dus wellicht een keuze om iedereen de kans te geven om een beeld te krijgen van het werk.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X