Een kijkje in de wunderwall van… de hele familie Vera

Een Wunderwall, zowel voor kunstliefhebbers, verzamelaars en kunstenaars is het een plek om zich, zoals het woord aangeeft, te verwonderen, maar ook om in te verdwalen en zijn gedachten de vrije loopt te laten. De komende weken nemen we een kijkje in de Wunderwall van onze lezers. Deze week selecteerden we de Wunderwall van de hele familie Vera, op wie de wunderwall een mooi verbindend effect heeft! Heb je zelf een Wunderwall met -voornamelijk- Belgische kunstenaars? Laat het ons weten!


Ik onderzoek al een tijd lang de heilzame effecten van kunst. Deze zijn talrijk, en divers. Wat we tot dus ver onderbelichtten is de sociale rol van kunst, met name de verbindende kracht die het kan hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is de inzending die we kregen van de familie Vera. De wunderwall is niet enkel opmerkelijk omdat het een familiegelegenheid is geworden, maar ook omdat ze er zonder schroom ook eigen werkjes in mixen… en waarom ook niet? Een collectie geeft ook vorm aan je identiteit, het helpt op veel vlakken om zin en betekenis te puren uit het leven. Dit is zeker een manier waarop dit kan. Ik neem hier de mooie getuigenis van Sabrine Six helemaal over (na enkele wijzingen):

“In 2013 begonnen we onze kunstverzameling in onze woonkamer, met als startpunt de aankoop van een werk van Roger Raveel enkele dagen voor zijn overlijden. Deze bescheiden stap leidde tot de creatie van onze eigen wunderwall.

Onze verzameling groeide gestaag. In het centrum van onze muur vonden enkele opvallende werken van Johan Tahon hun plek, waaronder ook een prachtig beeldje. Hierbij voegden we kunstwerken toe van Elfie Kristiana, Nico Vaerewijck en onze collega Mieke Debaere. Een bijzondere aanwinst was een tekening van Ward Zwart, verkregen via Galerie 10A en meer recent ook een werk van Kaylan Saro die indruk maakte tijdens zijn laatstejaarspresentatie op Grafixx.

Wat onze wunderwall echt speciaal maakt, is dat deze niet alleen aangekochte kunstwerken bevat, maar ook werken die door onze eigen familieleden zijn gecreëerd. Dit samenspel tussen professionele en persoonlijke creativiteit creëert een unieke dynamiek. Elk werk draagt op zijn eigen manier emotionele waarde met zich mee, en samen vormen ze een collage van gevoelens en ervaringen.

Deze muur is een voortdurend evoluerend project. We veranderen regelmatig de opstelling door werken te vervangen, toe te voegen of op een nieuwe manier te combineren. Het is een levendig en constant veranderend kunstwerk op zich, dat we als gezin met veel plezier onderhouden. Bovendien blijft het niet alleen intern, want ook vrienden en kennissen zijn nieuwsgierig naar de voortdurende transformatie van onze muur.

Onze kinderen erfden de creatieve genen van hun papa Tijl. Zij zijn al sinds ze een potlood konden vasthouden, creatief bezig. Het is een verademing iedereen te zien schilderen, tekenen, met gips werken in de vrije tijd.

Onze interesse in kunst heeft ons vaak naar galerijen en tentoonstellingen gebracht, zowel lokaal als verder weg. Deze gedeelde passie heeft ons dichter bij elkaar gebracht en heeft ons geïnspireerd om onze eigen creativiteit te blijven ontwikkelen. Hoewel we af en toe een bescheiden kunstaankoop hebben gedaan, draait het voor ons vooral om het genieten van kunst in al zijn vormen en het stimuleren van onze eigen creativiteit. Onze wunderwall is niet alleen een kunstcollectie, maar ook een levendige uitdrukking van wie we zijn als familie en kunstliefhebbers.

Met vriendelijke groeten

Tijl VERA, Sabrine Six, Tami Vera en Imani Vera”


Meer weten over wundwalls? Mis het dossier niet in de oktobereditie van TheArtCouch magazine! Abonneer je nu:


Overweeg je zelf een collectie op te starten of verder uit te bouwen en wil je graag wat extern advies? Klik hier!


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op