Een kijkje in de wunderwall(s) van… Ronny Opbrouck en Stephanie Dewyn 

Een Wunderwall, zowel voor kunstliefhebbers, verzamelaars en kunstenaars is het een plek om zich, zoals het woord aangeeft, te verwonderen, maar ook om in te verdwalen en zijn gedachten de vrije loopt te laten. De komende weken nemen we een kijkje in de Wunderwall van onze lezers. Deze week selecteerden we de wunderwall van Ronny Opbrouck en Stephanie Dewyn. Heb je zelf een Wunderwall met -voornamelijk- Belgische kunstenaars? Laat het ons weten!


“Iedereen verzamelt iets en net als bij de dingen die wij verzamelen, variëren de redenen daarvoor”, steekt Ronny van wal. Exacte cijfers heb ik hier niet voor, maar op zich zou het niet eens zo gek zijn: kan het dat er in het lange proces van wat Meleau-Ponty de sédimentation noemt nog steeds eigenschappen de jager-verzamelaar diep in ons zijn verankerd? Een wunderwall lijkt me een uitstekend voorbeeld van deze gedachte.

“Verzamelen is een proces”, gaat Ronny verder. “Sommige mensen doen het voor hun plezier, terwijl anderen het doen voor ontdekking en een verlangen om meer te leren. Er zijn ook mensen die verzamelen om status, loyaliteit of aantrekking tot een specifiek voorwerp of onderwerp te tonen, wat op zijn beurt een gewoonte wordt. We verzamelen echter allemaal omdat objecten iets vertegenwoordigen dat we waarderen, of dienen als een hulpmiddel voor ons om contact te leggen met anderen.”

Zoals met alles schuilt ook hier echter een meer duistere kan. “Psychologen beweren dat verzamelen gemotiveerd kan zijn door existentiële angsten, omdat onze collecties een verlengstuk zijn van onze identiteit die kan voortleven, zelfs als we dat niet doen. In veel opzichten kan verzamelen een lange reis zijn die misschien nooit wordt voltooid.” Ronny citeert Nietzsche “Zin geven aan zinloze rijmen, dat is de reden van ons bestaan.”

Verzamelen uit noodzaak. “Je wilt nooit het risico lopen dat je zonder voorraad komt te zitten. Het verzamelen biedt een evolutionair voordeel omdat het ons een gevoel van veiligheid geeft. We omringen ons met waardevolle bezittingen die we nodig hebben om te overleven, te blijven rechtstaan of ons leven te verbeteren, net zoals dieren om de winter te overleven, of mensen die wc-papier opstapelen tijdens een pandemie.”

Bij Ronny en Stephanie vertaalt zich dit in een huis dat gebouwd is rond de collectie. “Alle muren zien wit, de verzameling moet kleur geven aan de woning.”

Alle foto’s © Stephanie Dewyn 

(In de collectie zitten onder meer werken van Alain Biltereyst, Xavier Tricot, Hans Op de Beeck, Willem Cole, Philippe Van Snick en Mathieu Lobelle)


Meer vernemen over wunderwalls? Mis ons speciaal dossier niet in het oktobernummer van TheArtCouch. Abonneer je nu via:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op