Begin januari hield TheArtCouch een grote lezersenquête om te polsen naar de beleving van haar lezers, en er uit te leren om in de toekomst nog beter in te spelen op hun behoeften. Meer dan 290 lezers beantwoordden de enquête, wat zo’n 5% van de trouwe lezers van TheArtCouch vertegenwoordigt.
De volledige resultaten:
Je kan de volledige resultaten van de enquête hier downloaden:
Conclusies over TheArtCouch
De resultaten brachten ons talrijke inzichten die ons in staat zullen stellen onze lezers nog beter van dienst te zijn. Enkele conclusies die ons het meest in het oog sprongen:
- Voor 66,6% van de lezers vormt de wekelijkse nieuwsbrief het voornaamste kanaal via hetwelk ze artikels van TheArtCouch lezen;
- 72,9% van de lezers leest minstens een artikel per maand op TheArtCouch, 3,1% zelfs dagelijks;
- 53,1% van de (online) lezers kocht ook reeds het magazine van TheArtCouch, de helft daarvan koopt ze zelfs allemaal!
- Trouwe lezers van het magazine kopen het het liefst via de lokale boekhandelaar.
Uit de open commentaren leren we dat de toegankelijke, gepassioneerde artikels, de zorgvuldige vormgeving en het rijke beeldmateriaal enorm gewaardeerd worden door de lezers van TheArtCouch.
Profiel van de lezers van TheArtCouch
We stelden de lezers ook een aantal vragen over hun beleving van kunst, waaruit een aantal verrassende inzichten voortkwamen:
- Meer dan 70% van de lezers brengt minstens 5 maal per jaar een bezoek aan een museum, en meer dan 50% minstens 5 maal per jaar aan een kunstgalerij;
- De meerderheid van de lezers heeft geen enkele schroom om een kunstgalerij binnen te stappen, maar als ze dit al hebben is de voornaamste reden het gevoel dat ze verplicht worden er iets te kopen;
- Meer dan 25% van de lezers kocht meer dan drie kunstwerken in de afgelopen drie jaar. 43% van de lezers besteed een jaarlijks budget van meer dan 1000,-€ aan de aankoop van kunstwerken;
- 50% van de kunstkopers plannen evenveel of meer te besteden aan kunst in komende tijd.
Open suggesties
We kregen talrijke boodschappen van steun voor dit initiatief, maar ook een aantal vragen en suggesties voor de toekomst. Het is onmogelijk ze hier allemaal te beantwoorden, maar we willen er hierbij alvast een aantal bespreken:
Magazine versus website
Er bestaat blijkbaar enige verwarring tussen de informatie die op de website verschijnt en de artikels in het magazine. Op de website (en in de wekelijkse nieuwsbrief) verschijnen hoofdzakelijk artikels over bepaalde evenementen, internationale kunstenaars of interessante informatie en inzichten in kunsthistorisch perspectief. Het magazine is dan weer voorbehouden aan onze verslagen van onze ontmoetingen met kunstenaars in België. Niet alle artikels in het magazine verschijnen op de website.
Beide media, de website en het magazine, bieden dus een eigen, specifieke invalshoek van de kunstmarkt.
Is een papieren magazine nog van deze tijd?
Bij TheArtCouch zijn we ons terdege bewust van de noodzaak aan duurzaamheid en ecologisch verantwoorde keuzes. Net daarom investeren we met het papieren magazine in de kwaliteit en tijdloosheid van de uitgave, waardoor het bij de meeste lezers niet zomaar in de prullenmand verdwijnt na het lezen ervan, maar ook jarenlang in de bibliotheek van de kunstminnaars kan verblijven naast ‘klassieke’ kunstboeken.
Niet enkel dit, we hebben ook oog voor de duurzame productie van het magazine. Daarom kozen we voor de druk ook voor die Keure. Die Keure drukt uitsluitend alcoholvrij en met vegetale inkten. Het gebruikte papier is fsc-gecertifieerd en afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. De energie wordt gehaald uit zonnepanelen. Die Keure verbruikt geen fossiele brandstoffen maar verwarmt louter de gebouwen met gerecupereerde restwarmte van de restafvalverbranding door afvalbedrijf ivbo. Alle gebruikte materiaal en verpakkingen worden gesorteerd en gerecycleerd.
Met TheArtCouch heb je dan ook op vele vlakken een duurzaam magazine in huis!
Voor de volledigheid: een website is ook niet volledig vrij van negatieve impact op het milieu. De laptop waarop lezers de artikels lezen verbruikt op zich reeds energie, maar de datacenters waar deze applicaties op draaien zijn pas werkelijk energieverslindend, waarbij vele leveranciers geen enkel oog hebben voor duurzaamheid of groene energie. Een vergelijking maken tussen een magazine en een website, dat rekening houdt met de volledige milieu-impact van beide, is dan ook nagenoeg onmogelijk, of tenminste steeds onvolledig.
De keuze van kunstenaars
Van meet af aan was TheArtCouch bedoeld om een brede kijk te houden op kunstenaars en hun praktijk. Meer dan het argument of ze al dan niet door de traditionele markt gedragen of erkend worden, speelt in onze keuze het feit of ze al dan niet een boeiend verhaal te vertellen hebben. Dat kan heel verschillende vormen aannemen, en we geven de vrijheid aan de redacteurs van TheArtCouch om op zoek te gaan naar deze verhalen, met als opdracht deze op een enthousiasmerende manier te delen met de lezers.
Deze vrijheid, die tot de kernmissie van TheArtCouch behoort, leidt tot een eclectische keuze van kunstenaars die zowel in het magazine als online aan bod komen.
Wat we over kunstenaars schrijven.
Een opmerking van een van de lezers viel ons speciaal op: “Voor mij toch één van de betere kunstmagazines voor het ogenblik, enkel opletten dat men niet in de val trapt dat het kunstwerk ondergeschikt raakt aan het ” proza” dat errond hangt, denk (ben het zeker) dat vele kunstenaars al dikwijls eens goed gelachen hebben met wat er sommige recensenten allemaal zien in hun werk.“
We weten niet zeker of deze opmerking op TheArtCouch sloeg, of op andere media. Maar alleszins: bij TheArtCouch is het de gewoonte om de artikels die we in het magazine publiceren vooraf te laten inkijken door de kunstenaars. Alles wat we schrijven gaat uit van een diep respect voor de kunstenaars en hun praktijk, het lijkt ons dan ook van een elementaire beleefdheid getuigen om onze opinie met medeweten en goedkeuren van diezelfde kunstenaars te publiceren. Al betekent dit niet noodzakelijk dat we kritiekloos over hen berichten, per slot van rekening blijft het de uitdrukking van een mening, een visie over hun kunst.
Winnaars van de prijzen:
De 291 deelnemers aan de enquête werden in een grote pot gestopt, waarop twee onschuldige kinderhanden een van de drie mooie prijzen uitdeelden aan 15 gelukkige winnaars.

Winnen een exemplaar van “4321 vragen aan 123 kunstenaars” van Hilde Van Canneyt:
- Danielle L. (Zierikzee, NL)
- Sabine D.S.
- Walter W. (Oudsbergen)
- Marieke D. (Melle)
- Luc B. (Oostende)
(de winnaars die hun volledige adres hebben opgegeven krijgen het automatisch opgestuurd en krijgen per mail een melding)

Winnen een cadeaubon van Copyright Bookshop, te gebruiken online of in de winkel:
- Jenny D. (Lo-Reninge)
- André D. (Lubbeek)
- Sven V. (Hoevenen)
- Robert L. (Antwerpen)
- Leen M. (Zele)
(de winnaars krijgen hun cadeaubon per email toegestuurd)

Winnen een exemplaar van “Drawing in Lockdown” uitgegeven door het S.M.A.K.:
- Alex C. (Werchter)
- Matthieu L. (Oostende)
- Martha V.K. (Antwerpen)
- Nikki K. (‘s Gravenwezel)
- Jan V.D.D. (Anderlecht)
(de winnaars die hun volledige adres hebben opgegeven krijgen het automatisch opgestuurd en krijgen per mail een melding)
- Edvard Munch in de National Portrait Gallery in Londen - maart 15, 2025
- Antre: Pélagie Gbaguidi opent het jaar 2025 in La Verrière - maart 14, 2025
- Suzanne Valadon in Pompidou, een pionier in de Moderne Kunst - maart 8, 2025
januari 20, 2021
Dag Beste,
De lezersopmerking kwam van mijn hand en was voor alle duidelijkheid niet aan jullie gericht ,denk eerder aan bv H-art
magazine welke er toch een handje van weg hebben. Ik zou zeggen aan ganse Art-couch team, doe zo verder !
Grt, Roland Raes