Tien Chinese hedendaagse kunstenaars om in de gaten te houden

Het is steeds opletten met lijstjes van ‘top kunstenaars’, al zeker wanneer ze gebaseerd zijn op het algoritme van Artfacts, dat weliswaar de meest volledige publiek toegankelijke data bevat, maar dat in een markt waar discretie en geheimhouding nog steeds de regel is toch vaak gebrekkige informatie oplevert. Niettemin, beter een lijstje dan geen, al zeker wanneer het een land betreft waarvan we de kunstenaars hier niet al te vaak, om niet te zeggen nagenoeg nooit te zien krijgen.

China is dan ook nog een wat apart land. Kunst is vaak -zeker niet steeds- een uiting van een veranderend tijdsbestek of -geest, een vorm van rebellie tegen vastgelegde normen, het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, ook maatschappelijk. In een land waar vrije meningsuiting een wat andere invulling krijgt, is het dan ook boeiend om te zien hoe kunstenaars daar precies mee omgaan. De kunstenaar-dissident Ai Weiwei is uiteraard de meest gekende, maar er zijn talrijke kunstenaars die ook in hun geboorteland deze grenzen op een originele manier verkennen…

Vaak verweven de hedendaagse Chinese kunstenaars ook traditionele technieken en elementen in hun kunst. Het verklaart misschien waarom hun kunst al jarenlang de aandacht van een kleine schare aan fervente verzamelaars en kunstkenners trekt.

Enfin, redenen genoeg om te genieten van deze korte ontdekkingstocht doorheen 10 toonaangevende Chinese hedendaagse kunstenaars, samengesteld door Contemporary Art Issue:

01:03 10. Zhang Huan
01:48 9. Song Dong
02:28 8. He Xiangyu
03:20 7. Qiu Zhijie
04:14 6. Yang Fudong
04:49 5. Yan Pei-Ming
05:45 4. Xu Bing
06:28 3. Xu Zhen
07:12 2. Cao Fei
07:54 1. Ai Weiwei

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op