Kunst kopen, het is soms een heel beredeneerde stap, maar soms ook heel impulsief. Frederic De Meyer kon de verleiding niet weerstaan voor een surrealistisch werk van Wouter Tacq. Kunst aan Zet hielp alleszins een handje bij deze beslissing…
(TAC) Wat was jouw eerste kunstaankoop ooit?
(fdm) Dat was in 1993. Ik kocht er op een openbare veiling een werk van de Belgische surrealiste Rachel baes (de achternaam signeerde ze bewust met een kleine b). Het werd voor omgerekend 250,-€ geveild, voor mij toen een gigantisch bedrag, maar het heeft sindsdien op de verschillende plekken waar ik heb gewoond steeds een prominente plaats gekregen in de woonkamer. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.
(TAC) Heb je sindsdien nog werken gekocht?
(fdm) Zeker wel. Ik word om de haverklap wel verliefd op een werk. Met de jaren is mijn smaak wel verscherpt, en voel ik intussen welke werken mij nog jarenlang zullen weten te boeien. Eigenlijk heb ik me nog maar een of twee keer vergist hierin, alle andere werken hebben nog steeds een mooie plek in huis, en ik kijk er nog steeds met evenveel bewondering en interesse naar.
(TAC) Heb je een strategie in jouw aankoop van kunst?
(fdm) Niet echt. Het moet meteen kloppen. Mijn enige ‘strategie’ is dat mijn vrouw Sophie een even grote klik heeft met het werk. Onze smaken verschillen een beetje. Mij beangstigt de duistere kant van de mensheid minder dan haar. Maar bij wat we samen hebben gekocht hebben we alleszins beide een blijvend goed gevoel.
Persoonlijk ga ik wel heel breed in de aankoop van kunst. Het interesseert me meer om een enkel werk te hebben van een groot aantal kunstenaars, eerder dan veel werk van een enkele. Ik ga ook niet achter de ‘meesterwerken’ aan. Een kleiner werk dat emblematisch is voor het algehele werk van de kunstenaar is voor mij al meer dan voldoende. Daarom koop ik vaak schetsen van kunstenaars, of werk op papier.
Ik heb -met uitzondering van Rachel baes- ook enkel werk van kunstenaars die ik zelf heb ontmoet, en die me niet enkel om hun kunst maar ook als persoon op een of andere manier weten te boeien. Al kan dit om heel verschillende redenen.
(TAC) Via welk kanaal koop je kunst?
(fdm) Dat kan via verschillende kanalen. Ik heb intussen al een paar werken via veilingen gekocht, of rechtstreeks van de kunstenaar. Maar we kopen evenveel via een galerij. Ze zijn een onmisbare schakel in de kunstwereld, en volgens ons is het dan ook normaal dat ze daarvoor vergoed worden. Het werk van Wouter Tacq dat we net kochten bij galerij Ysebaert is daar een mooi voorbeeld van: zonder deze galerij waren we wellicht nooit op zijn werk gekomen.
(TAC) Waarom besliste je om een werk te kopen via Kunst aan Zet?
(fdm) Heel eenvoudig. We kochten vorig jaar al een groot schilderij van Frank Kenis. Daarmee was ons budget eigenlijk op, temeer er onvoorziene kosten zijn aan ons huis. Maar dit werk van Wouter Tacq konden we echt niet laten liggen. We misten nog een lichte, surrealistische toets in onze kleine collectie, en dit werk vult het perfect aan. De titel van het werk zegt het al helemaal: Een dag in het leven van een kapstok. Absurd en diepzinnig, ik kon niet weerstaan.
De mogelijkheid om het in kleinere bedragen af te betalen over de periode van een jaar, heeft voor ons de knoop doorgehakt. We beslisten onmiddellijk.

Frederic De Meyer voor het werk Een dag in het leven van een kapstok van Wouter Tacq
Over Frederic De Meyer:
Na een carrière van twintig jaar in de technologiesector lanceerde Frederic De Meyer in 2015 TheArtCouch, een platform dat als doel heeft om Belgische kunstenaars meer bekendheid te verlenen bij een breed publiek. TheArtCouch is intussen uitgegroeid tot een multimediaal platform waar kunstliefhebbers op verschillende manieren kunst kunnen ontdekken. Meer info vind je op www.theArtCouch.be
- Twee unieke exposities bieden een diepe duik in het oeuvre van Anselm Kiefer - maart 22, 2025
- Edvard Munch in de National Portrait Gallery in Londen - maart 15, 2025
- Antre: Pélagie Gbaguidi opent het jaar 2025 in La Verrière - maart 14, 2025