Een werk van Olafur Eliasson in uw huiskamer? Dat kan makkelijk…

Kunstenaar Olafur Eliasson heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Het gaf hem zelfs nieuwe ideeën. Gezien de beperkte mobiliteit ging hij deze keer maar de virtuele toer op, en creëerde samen met de bouwers van de kunst-app Acute Art een subdomain in de app, volledig gewijd aan zijn Wunderkammer. Je stapt er werkelijk (een deel van) Olafurs wereld binnen, gevuld met kunstwerken en voorwerpen die hij zelf verzamelt. Je kan op basis hiervan zelf de objecten beginnen te verzamelen, en hier en daar ook in interactie treden met de diertjes die er rond lopen. Nog wat beperkt, maar er wordt nog volop aan meer functionaliteiten gewerkt.

Maar beter nog: je kan er een aantal iconische werken van Olafur, zoals zijn Moss Wall of zijn Sun project, letterlijk -hoewel virtueel- in jouw woonkamer overdoen. En, zoals hij het zelf uitlegt aan The Observer: “You can put a rainbow over your sofa or bed.”

Op zich hoeft het niet te verbazen dat hij meer en meer met Augmented Reality (AR)-toepassingen werkt. Zijn kunst bestaat er in essentie uit om de buitenwereld toegankelijker en bereikbaarder te maken. AR vormt hier uiteraard een uitstekend middel toe. “The artwork is about challenging our perception of the everyday,” vertelt hij aan het online magazine Nowness, “and actively welcoming that which lies on the boundary between the known and the unknown.”

Wil je weten waar je aan te verwachten? Bekijk dan zeker de videochat die hij met Nowness had hieronder. Hij legt er het concept achter Wunderkammer uit, maar je krijgt er tevens beelden te zien van wat er in de app gebeurt…

De app zelf kan je kosteloos hier downloaden: https://app.acuteart.com/ (bijkomende functionaliteiten zijn wel tegen betaling).

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X