Het einde van een tijdperk. Galerij Deweer houdt op te bestaan vanaf 1 januari 2020

Het ontstaan van nieuwe kunstgalerijen juichen we steeds toe. Met evenredige emotie vernemen we echter het verdwijnen van een galerij. Na veertig intense jaren en een rijke geschiedenis houdt Galerij Deweer er mee op te bestaan.

Mark Deweer stichtte de galerij in 1979, in tijden waar in België amper een markt was voor hedendaagse kunst. Uit pure passie dus. Een duidelijk visie ook: het onvoorwaardelijk geloof in de dromen van de kunstenaar. Het bracht de stichter tot het ondersteunen van toen nog prille kunstenaars als Jan Fabre, Panamarenko en Koen Vanmechelen, maar ook van buitenlandse kunstenaars uit de Duitse Neue Wilde en de Italiaanse Transavanguardia. De galerij, en diens visie, werd na het overlijden van Mark Deweer voortgezet door zijn zonen Gerald en Bart.

Mark Deweer had ook de gewoonte om veel, zoniet het gehele werk dat werd getoond op zijn tentoonstellingen op te kopen. De daaruit opgebouwde collectie telt nu zo’n 1700 werken met internationale uitstraling. Deze worden op de laatste tentoonstelling van Deweer Galerie, die vanaf 25 september tot 15 december loopt, te koop aangeboden.

Met deze tentoonstelling wil de familie Deweer een hoofdstuk afsluiten, al zal het gepassioneerd met kunst bezig blijven, maar op dezelfde manier als Mark Deweer in de beginjaren. “Het Deweer familieverhaal slaat een andere richting in, maar wel met behoud van de ziel, de geloofwaardigheid en de authenticiteit die de galerie altijd zo kenmerkte”, aldus de familie.

Alle respect hiervoor, uiteraard. Maar wat mij betreft slaat de sluiting een diep gat in de Vlaamse kunstmarkt. In de drie imposante ruimtes van de galerij heb ik steeds boeiende kunst kunnen ontdekken. Enrique Marty, Benjamin Moravec, Luca Monterastelli, om er maar enkele te noemen. De keuze van kunstenaars was even verrassend als ongemeen fascinerend.

Het nieuws bracht me even terug naar de tentoonstellingen die ik er bezocht, en de artikels die ik erover schreef. Mocht je even mee op (her)ontdekking willen gaan:

… en binnenkort, tot onze grote spijt, komt er een artikel over de laatste tentoonstelling van deze toonaangevende galerij. Blijf ons volgen om het als eerste te lezen!


De tentoonstelling “Bye bye and hello, 40 years Deweer Gallery” loopt van 25 september tot 15 december. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X